Kaunovaara lopettaa! Lisätietoa asiasta täällä.

Helmi-Liina

KTK-III, SV-II
VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE

Suomenhevonen, tamma
Punarautias, 154cm
15.03.2011, 8v

Kasvattaja Maria & Eino Heininen, Kemi evm
Omistaja rukkanen (VRL-00583)

Koulutustaso Vaativa B, 80cm
Rekisterinro VH16-018-1097

Kouluratsastus taso ( op.)
Lisää porrastettujen pisteistä alempana.

Kuvien © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

JÄLKELÄISET // 5 kpl

02.04.2016 Kaihon Timantti-Varas // i. Tähtivaras
02.11.2017 Kaunon Lupaus // i: Aggressio
07.12.2017 Kaunon Jäähelmi // i: Suikuri
15.01.2018 Kuuran Hantikki // i: Hanttimies
// i: Huuliharppukostaja
// i: Ajastaika
22.08.2018 Stoorin Helmiina // i: Villitön Vihjaus

SAAVUTUKSET

20.08.2016 myönnetty SV-II pistein 27

Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 31.03.2018
16 + 17 + 17 + 16 = 66p. KTK-III

Luonne

Lilla on hyvin rauhallinen ja ystävällinen tamma. Tosin ratsuna se on turhankin rauhallinen, jonka johdosta raipalla ja pohkeella saa rohkaista tammaa reippaamminkin.

Hoitotoimenpiteissä Lilla on oikein mukava ja rauhallinen. Se yleensä tarkkailee ympäristön tapahtumia korvat hörössä tai seuraa hoitajansa tekemisiä. Harjatessa ei kavahda varovaisia, mutta ei myöskään voimakkaampia otteita. Kohtuus kuitenkin täytyy muistaa kaikessa, Lilla ei kuitenkaan pidä kovin kovakouraisesta harjaamisesta. Tammaa voivat hoitaa pienetkin lapset, sillä lempeä Lilla on hyvin tuttavallinen myös lapsia kohtaan. Ei ole myöskään tavaton näky nähdä tamma tekemässä lähempää tuttavuutta koirien tai pientenkin lasten kanssa. Lilla nostaa kavionsa lähes heti, vaikka joskus jalkaan saa nojata hieman voimakkaamminkin. Jalka pysyy tavallisesti nätisti ylhäällä siihen asti, kunnes hoitaja sen laskee. Varustus on hyvin helppoa, sillä tamma ei pullistele tai vastustele satulaa tai suitsia. Suitsia laittaessa tamma yleensä alkaakin haukottelemaan, joka tekee kuolaimen suuhun saamisesta helppoa. Maastakäsin myös oikein helppo käsitellä. Taluttaessa kävelee usein hieman hitaasti, jolloin sitä saa toisinaan rohkaista eteenpäin. Pysähtyy ja odottaa oikein nätisti tarvittaessa.

Ratsastaessa Lillan rauhallisuus hieman kostautuu, sillä tamma voi olla aluksi hyvinkin tahmean ja unisen oloinen. Lilla tottelee hyvin apuja, mutta tarvitsee napakan ratsastajan. Pohjetta kannattaakin käyttää reippaasti. Raipan hellästä kosketuksesta tamma virkeää yleensä ainakin hetkeksi, muttei pysy reippaassa tahdissa, mikäli ratsastaja ei sitä kannusta ja rohkaise tarpeeksi. Kunhan Lillan saa liikkumaan hyvin kuolaintuntumalle, on se oikein näpäkkä kouluratsu. Askellajit ovat miellyttävän tasaiset istua ja tammaa voi ratsastaa pienilläkin avuilla ongelmitta. Liikkeet onnistuvat aina vaativa B -tasolle hyvin, vaikka tuo joskus liikkuukin hieman kankeasti alkuun.
Esteet Lilla hyppää ihan nätisti, vaikkei hyppytyyli ja ponnistuspaikat ole kovinkaan hyviä. Lähestymiset ja tiet ratsastaja saa ratsastaa tarkkana, ettei vauhti hiivu ja tamma tulee tarpeeksi kaukaa, eikä lähde oikomaan. Maastossa oikein rauhallinen kaveri, ja sopii hyvin vaikka peränpitäjäksikin.

Kisapaikalla oma rauhallinen itsensä, eikä yleensä kavahda meteliä tai hälinää, vaikka saattaakin sitä ihmetellä. Kisoissa tamma liikkuu yleensä paremmin ja on paremmin valppaanakin. Lastaus sujuu täysin ongelmitta.

 

Suku

i. Veikon Klaava
rn, 157 cm

ii. Vihi-Veikko
trn, 156 cm

iii. Jääkäri
trt, 155 cm 
iie. Halittu
trn, 156 cm
ie. Iibis
rt, 157 cm
iei. Heikan Iisakki
rt, 158 cm
iee. Medaljonki
vrt, 144 cm

e. Helka-Liina
vrt, 152 cm

ei. Tutun Tempaus
vrt, 155 cm

eii. Tulikaste
trt, 155 cm
eie. Sinisinfonia
vrt, 152 cm

ee. Hilja-Liina
rt, 148 cm

eei. Eskon-Pyräys
rn, 147 cm
eee. Heinäkuinen
rt, 142 cm

Kilpailut

NÄYTTELYMENESTYS
Kilpailut

Kouluratsastus taso /
Tahti ja irtonaisuus p
Kuuliaisuus ja luonne p


Esteratsastus taso /
Kenttäratsastus taso /

Varusteet

Hevoselle kerätään punaisia varusteita (riimut, loimet, yms)
Yleisvarusteet (yleissatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Kouluvarusteet (koulusatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Loimia (tallissa fleece, ulos talvella paksu toppaloimi)
Kisoihin mukaan valkoinen satulahuopa ja nahkariimu

Hoito-ohjeet

Tarhausohje:
Loimi vain kovalla pakkasella/märkänä
Suojat ratsastaessa
Vähintään kerran viikossa maastoon

Päiväkirja

Otsikko

00.00.0000

Valmennukset

07.07.2016 - Kouluvalmennus, valmentaja VP (VRL-14355)

Hazel saapui tutun traileriyhdistelmän kanssa Vähäpellon Ratsutallille, jossa olin häntä vastassa. Tervehdittyämme Hazel kertoi, että tällä kertaa hänellä olisi nuorehko, mutta kehityskelpoinen suomenhevostamma mukana, ja toiveena olisi kokonaisvaltainen sileäntyöskentely. Kun Hazel otti Lillaa trailerista pois, hän kertoi, että Lilla on vähän turhan rauhallinen ja tahmea, mutta teknisesti kuitenkin osaava. Autoin Hazelin tuon vaaleanrautiaan tamman kyytiin, ja pyysin Hazelia verryttelemään hevosen itsenäisesti samalla tavalla, miten hän verryttelee sen kotona. Hazel lähti pian ravaamaan kaarevia uria, jonka jälkeen hän otti laukkaa. "Nyt annat sen vähän luistaa hommista ja kerrot sille sillä tavalla, että on ihan ok suorittaa puoliteholla. Ota ainakin kilometrin verran lyhyemmät ohjat, ja lähde jatkossa aina alkuverryttelyissäkin työstämään sitä. Tee siirtymiä, taivuttele, suorista, tee pohkeenväistöjä.. Ihan mitä muuta vain, kuin se, että annat sen lompsia pitkin ohjin vähän sinne päin!"

Valmennuksen edetessä otin ratsukon työskentelemään ravissa ja laukassa erinäisiä pohkeenväistötehtäviä, joissa tehtiin väistön aikana siirtymiä yhtä alempaan askellajiin. Tässä halusin tehostaa ratsastajan nopeutta, mutta myös vahvistaa ja nopeuttaa Lillaa - sen oli siirtymisen aikana jatkettava tasapainoista ja tahdikasta väistöä ja sen piti pystyä sekä jarruttamaan että lisäämään vauhtia väistäessä. Lilla teki hyviä siirtymiä, mutta hommasta puuttui jos ei kokonaan, niin ainakin suurimmilta osin eteenpäinpyrkimys. Neuvoinkin Hazelia käyttämään pohkeen apuna raippaa, joka sai Lillan heräämään tähän päivään. Valmennuksen loppua kohden kentällä liikkui jo kouluratsun elkein kiva ja toisilleen sopiva ratsukko - tätä menoa oli valmentajankin ilo katsoa.