Kaunovaara lopettaa! Lisätietoa asiasta täällä.

Kosmonautti

KTK-II, SLA-II,
VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE

Suomenhevonen, ori
Voikko, 155cm
14.09.2017, 20v

Kasvattaja Hillevi, evm
Omistaja rukkanen (VRL-00583)

Koulutustaso VaB
Rekisterinro VH18-018-0557

Kouluratsastus taso ( op.)
Lisää porrastettujen pisteistä alempana.

rakennekuva ©Suomen hippos / Pirje Fager-Pintilä, ratsastuskuvat © suba

JÄLKELÄISET // 7 kpl

02.04.2018 Kaunon Gaganautti Ch, KTK-II // e: Kuunkudelma
10.09.2018 Snillin Kippari // e: Helmiäinen
12.09.2018 Hunajakummun Kosmos // e: Päivänpyörre
15.09.2018 Kosmokettu // e: Serpentiina
20.09.2018 Blaejan Kosmoskettu // e: Tuhkakettu
03.07.2019 Kuutamolla // e: Punapusu

RIP 07.02.2020

SAAVUTUKSET
Suomenhevosten kantakirjatilaisuus joulukuu 2018 18 + 18 + 18 + 18 = 72p. KTK-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.10.2019
77p SLA-II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.12.2019
8 + 40 + 10 + 20 + 11,5 + 89,5 KRJ-III

Luonne

Kosmonautti tulla tupsahti Kaunovaaraan maaliskuussa 2018 täytettyään 2-vuotta. Kosmonautti nuorena orina oli näyttänyt heti katsomaan mentäessä, että hän ei muuten kenekään käsiteltäväksi halua suostua. Siinä valui hiki niin minulla kuin kasvattajallakin. Oria oltiin nimittäin puhelimessa kehuttu helposti käsiteltäväksi, perusfiksuksi nuoreksi, jonka kanssa olis helppoa jatkaa koulutusta. No siltä se ei vaikuttanut. Luotin kasvattajan puheisiin ja annoin orille armoa, ehkä tänään vaan jännitti liikaa. Ostotarkastuksessa Kosmonautti sai puhtaat paperit ja se haettiin maaliskuussa kotiin. Lastaaminen oli vähintäänkin haastavaa ja meinasin jo jättää orin kasvattajalle kunnes saatiin se ruuan perässä auton kyytiin. Uudessa kodissa Kosmonautti peruutti niin reippaasti ulos trailerista, että kaatoi emäntänsä ja isäntä sai nauraa maha kippurassa orin jämähdettyä järkyttävästä ihmisen pyllähtämisestä paikoilleen kuin patsas.

Kosmonautti paljastui alkuvaikuksien jälkeen juuri sellaiseksi perusfiksuksi nuoreksi, jonka kanssa todellakin oli helppoa jatkaa koulutusta. Ei se mikään lapanen ollut, olihan sillä kovin paljon omia mielipiteitä asioista. Kuitenkin tämän kanssa onnistuu neuvottelu, välillä tosin tarvitsee vähän uhkailla ja lahjoakin. Jos on tottunut orien kanssa työskentelyyn on Kosmonautti oikeastaan melkoisen helppo. Pomottamisen tarvetta Kosmonautilla tuppaa välillä olemaan ja ihmisen täytyy näyttää olevansa tilanteen johtaja ettei voikko mene vain oman päänsä mukaan. Muita hevosia ori pomottaakin huolella. Se ei anna uusille oreille periksi ja vanhatkin ovat saaneet osansa Kosmonautin pomottelusta.

Ratsuna Kosmonautti on kova testaamaan. Uudella ratsastajalla voi olla alkuvaikeuksia Kosmonautin ohjauksen kanssa. Keulimista Kosmonautti harrasti alkuun melkein joka kerta satulan kanssa. Tästä tavasta päästiin kuukausien harjoittelulla pois, mutta uusille ihmisille se silti yrittää esitellä tätä kahdella jalalla taitelua. Peruuttaessa on ollut samaa käytöstä huomattavissa, mutta rauhallisella treenillä pystyyn hyppäämiset ovat vähentyneet. Kouluratsuna Kosmonautti on yllättänyt koko talliporukan. Vaikean alun jälkeen ori on näyttänyt laadukkaat liikkeensä, oppinut kantamaan itseään paremmin ja oppinut paljon enemmän kuin siltä odotettiin. Avuille herkkä ori on joutunut petraamaan nimenomaan kuuntelemisen kanssa suuresti, jotta edistystä on voinut tapahtua. Maastakäsin työskentelyn avulla Kosmonautti pysyy kuuliaisena ja reippaana. Selästä käsin Kosmonautti vaatii paljon kärsivällisyyttä treeniin. Ratsastajan tulee osata käyttää apuja herkästi, mutta vaatia orilta enemmän kuin se itse tarjoaa. Jos ratsastaa liian kovalla kädellä alkaa Kosmonautti helposti kuumua. Orilta löytyvät puhtaat askellajit, joista ravi on ollut toistaiseksi helpoin työstettävä. Laukkatyöskentelyssä Kosmonautti tarvitsee kunnollisen lämmittelyn, jotta se jaksaa keskittyä töihin. Muuten ori painelee pää viidentenä jalkana pitkin koulurataa.

Kotioloissa Kosmonautin kanssa onnistuu kaikki. Se menee nykyään traileriin kiltisti, antaa eläinlääkärin sörkkiä ja kengittäjän paukutella kenkiä kiinni ilman mitään ongelmia. Heti kun poistutaan kotoa alkavat ongelmat. Kisapaikoilla Kosmonautti on kireä ennen kunnollista irrottelua. Siinä se rentoutuu ja keskittyy suoritukseen kiitettävästi. Jos lämmittely jää lyhyeksi menee suoritus suurelta osin orin toppuutteluun. Klinikalla Kosmonautti joudutaan rauhoittamaan, jotta sitä voidaan tutkia tai hoitaa. Onneksi kengittämiset ollaan pystytty hoitamaan kotona niin sitä hässäkkää ei ole tarvinnut muualla kokea. Vieraassa paikassa valmentautuessa Kosmonautti on alkuun hermostunut ja vaatii rauhoittuakseen kunnollisen tutustumisen. Mieluummin mennään paikalle vaikka pari tuntia aikaisemmin, jotta ori ehtii haistella ilmaa ja todeta paikan turvalliseksi.

Suku

i. Painoton Painajainen
tprt, 158cm

ii. Parma-Varma
rt, 159cm

iii. Pankinjohtajan Veli
rt, 164cm
iie. Varma-Karma
prt, 151cm
ie. Hilma-Valma
tprt, 156cm
iei. Aronia
tprn, 159cm
iee. Hillan Helma
prt, 146cm

e. Kekkarainen
vkk, 152cm

ei. Kikkailijan Poju
rt, 160cm

eii. Kikkakolome
rt, 168cm
eie. Pojun Lilla
rt, 149cm

ee. Jeanette K
vkk, 148cm

eei. Ripale
rt, 150cm
eee. Luonnotar
vkk, 143cm

Sukuselvitys

Kosmonautin isä Painoton Painajainen oli tummanpunarautias ori, joka syntyi toisesta silmästä sokeana. Puolisokea hevonen oppi alusta asti elämään pienen vajaavaisuutensa kanssa eikä tuo juuri haitannut ripeän orin menoa, ostajia se ei kuitenkaan tuntunut miellyttävän. Ori oli kaksivuotiaaksi asti myynnissä kunnes se löysi kodin. Janneksi nimetty ori ravasikin tiensä paikalliseksi legendaksi. Kylillä se yllätti vanhat ravimiehet nopeudellaan ja sisukkaalla asenteella. Omistajansa se teki erityisen ylpeäksi. Mies oli ostanut puolisokean kamelia muistuttavan kaksivuotiaan orivarsan pienellä rahalla.

Isänisä Parma-Varma puolestaan syntyi suuret odotukset harteillaan. Orin isä oli juossut taloon isot rahat, joten tämän odotettiin tekevän samat temput kasvaessaan. Parma-Varmalta tuntuivat kuitenkin juoksuhalut uupuvan kokonaan. Se laukkasi herkästi eikä halunnut juosta radalla. Ori pistettiin myyntiin eikä siltä koskaan odotettu mitään. Makkaraksi olisi mennyt, jos kukaan ei olisi rautiasta huolinut. Nuorelle ravitytölle myyty Parma-Varma oli sopiva treenikaveri. Tyttö treenasi oria kärsivällisesti, antoi sen kasvaa ja vahvistua ennen kuin lähti radalle. Kylän raitilla vauhtia löytyi kirittäjänkin kanssa ja koelähdön läpäistyään ori aloitti voittoputkensa. Parma-Varma voitti kotiin monta pokaalia ja jatkoi sukuaan menestyksekkäästi. Tyttö piti hevosen loppuun asti ja kasvatti monta upeaa ravihevosta.

Isänisänisä Pankinjohtajan Voitto syntyi vahinkovarsana. Kasvattaja oli huomannut tamman olevan kantavana, mutta isästä ei ollut tietoa. Tallissa oli tasan kaksi oria, joista toinen oli lämminverinen ja toinen suomenhevonen. Odotus oli piinaavaa. Jos sieltä olisi tullut risteytys olisi kasvattaja joutunut heittämään hyvästit varsan raviuralle. Isäksi varmistui talon suomenhevosori ja pankinjohtaja-kasvattaja oli tyytyväinen. Voitto aloitti raviuransa voittoputkella ja pankinjohtaja uskoi tämän olevan maailman onnekkain hevonen. Kolmetoista jälkeläistä ehti syntyä kun Voitto eräällä lenkillä lyhistyi maahan ja jäi sille tielleen. Sydän oli pettänyt. Talossa surtiin oria viikkoja eikä pankinjohtaja suostunut lähtemään raveihin kuukausiin.

Isänisänemä Varma-Karma oli tyypillinen ravisukuinen tamma, joka juoksi hetken hyvin ja päätyi lopulta siitostammaksi. Neljännen varsan jälkeen Karma myytiin eteenpäin kasvattajalta ja se päätyi ratsastuskouluun tuntiratsuksi. Karmasta tykättiin kovasti sen rauhallisen luonteen ja luotettavuuden ansiosta. Tamma eli melkein kolmekymppiseksi. Sinnitteli tuntiratsunakin pitkään kunnes pääsi viimeiseen kotiinsa viettämään eläkevuosia shetlanninponikasvattajan luokse.

Isänemä Hilma-Valma oli saman kasvattajan käsialaa kuin isänisä. Hyvärakenteinen tamma, joka vammautui kolmivuotiaana niin ettei koskaan juossut yhden ainoaa lähtöä. Tamma astutettiin kasvattajan toimesta, mutta myytiin kantavana eteenpäin. Hieman huijauksen makua oli ilmassa kun Hilma-Valma saapui uuteen kotiin. Tamma varsoi puolisokean orivarsan, joka oli suuri pettymys omistajalle eikä tammasta saanut edes ravihevosta. Hilma-Valma kiersi neljä kotia kunnes se päätyi viimeiseen kotiinsa. Siellä tamma sai olla nuorten ravivarsojen tätinä ja toimia maastoratsuna talon lapsille.

Isänemänisä Aronia ehti hädintuskin aloittaa raviuransa kun todettiin jo ettei siitä ole ravuriksi. Hyvärakenteinen ori oli päästään hieman sekaisin. Se oli vaikea hallita ja ilkeä. Kukaan ei halunnut ajaa oria saati hoitaa sitä. Oria käytettiin jalostukseen puhtaasti sen suvun ja rakenteen vuoksi. Toivottiin ettei ilkeä luonne periytyisi. Eikä se periytynytkään. Aronia kuoli nuorena aivokasvaimeen, joka oli aiheuttanut käytösongelmat. Aronian varsoista suurinosa menestyi hienosti ravureina, mutta myös hienoja ratsuja löytyy sen jälkeläisistä.

Isänemänemä Hillan Helma oli pyöreä tuittupää, joka oli syntynyt maatilalla työhevostamman varsana. Työhevosta siitäkin yritettiin, mutta turhan tulisen luonteensa vuoksi tamma myytiin nelivuotiaana pois tilalta. Ei siitä olisi ravuriksi eikä välttämättä ratsuksi, mutta hieno siitostamma Hillan Helmasta tulikin. Se hoiti varsojaan huolella ja toi uudelle omistajalleen hienoja varsoja yhdistettynä sutjakoihin ravioreihin. Kymmenvuotiaana Helma myytiin kuitenkin eteenpäin ja se päätyi ratsuksi. Hyvää lastenratsua siitä ei saanut, mutta pienelle aikuiselle Helma oli mitä oivallisin. Sinnikäs tuittupää näytti taitonsa esteratsuna ja voitto pikkuluokkia omistajansa iloksi.

Kilpailut

NÄYTTELYMENESTYS
30.03.2019 Suomenhevosten rotunäyttelyt - Veteraaniorit - LKV2 II-palk.
Kilpailut

Kouluratsastus taso /
Tahti ja irtonaisuus p
Kuuliaisuus ja luonne p


Esteratsastus taso /
Kenttäratsastus taso /

Varusteet

Hevoselle kerätään punaisia varusteita (riimut, loimet, yms)
Yleisvarusteet (yleissatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Kouluvarusteet (koulusatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Loimia (tallissa fleece, ulos talvella paksu toppaloimi)
Kisoihin mukaan valkoinen satulahuopa ja nahkariimu

Hoito-ohjeet

Tarhausohje:
Loimi vain kovalla pakkasella/märkänä
Suojat ratsastaessa
Vähintään kerran viikossa maastoon

Päiväkirja

Otsikko

00.00.0000

Valmennukset

Kouluvalmennus, valmensi Aino Kurkinen (VRL-12701)

”Vakaa käsi, tiivistä istuntaa, puolipidäte ja pysähdys. Huomaatko, miten ori seisoo epätasaisesti? Sen tuntee, eikö niin? Jatka vain ravissa eteenpäin, tee voltti, takaisin lyhyelle sivulle ja uusi pysähdys. Ei ole kiire mihinkään, sinulla tai hevosella, Kosmonautin pitää taipua pohkeesi ympärille, ei vain juosta pelkkä pää taipuneena jokaisen käännöksen ja kaarevan linjan läpi. Noin, noin, erinomainen voltin lopetus ja suoristus, ala valmistella pysähdystä… Hienoa, jalat ovat nyt melko tasan ja takaosa on alla.” Olin tarttunut tilaisuuteen valmentaa oman hevoseni isää riemusta kiljuen. Komean kisauran tehneenä, vaativan tason kouluhevosena ori kyllä osasi, haasteet olivat jossain muualla kuin koulutuksessa tai rutiinissa. Tuollainen kärsivällisyyttä ja lujuutta vaativa hevonen, jolta piti pyytää ja vaatia samaan aikaan. Hyvin mielenkiintoinen valmennettava; olisin mielelläni noussut selkään kokeilemaan. Ratsastajansa selkeästi tiesi mitä teki, puolet puheistani oli enemmänkin kannustavaa jutustelua kuin oikeaa ohjausta, vaikka nyt asiasta puhuinkin.
”Hyvä siirtyminen keskiraviin, juuri noin. Vielä yksi pysähdys toisella lyhyellä sivulla, katsotaan sitten seuraavaa liikettä. Hyvä, kaunis ryhti, vähän leukaa ylemmäs, ettei katse laahaa. Hienoa, korjaat hyvin omaa istuntaasi.”

Ratsukon viimeinen pysähdys ei ollut aivan nappisuoritus, kuitenkin suurin piirtein tasajalkainen ja siisti, takajalat rungon alla. Kosmonautti kuunteli ratsastajaansa, mutta olisi voinut olla vielä hieman herkempi, vastaanottavaisempi. Pientä hienosäätöä, ei mitään isoa, sellaista arkista paikkailua, jota kaiken tasoiset ratsastajat ja ratsukot kohtaavat. Työkaveri on kuitenkin elävä, ajatteleva olento.
”Seuraavaksi voit ratsastaa lävistäjän keskikäynnissä. Pehmeä, vakaa ohjastuntua, riittävä eteenpäinpyrkimys ja askelpituus. Tuttu juttu. Kiinnitä erityistä huomiota kulmiin.” Pientä, kuuden askeleen alkukiemurtelua lukuun ottamatta keskikäyntilävistäjä sujui hienosti. Siisti, hyvin ratsastettu tie ja kauniisti valmisteltu siirtyminen keskikäyntiin. Tarpeeksi pehmeä, mutta johdonmukainen ja jämäkkä ilmoitus orille siitä, mitä tehtiin. Jokin loksahti niiden kuuden kiemurtelevan askeleen aikana lopullisesti kohdilleen. Muutama erinomainen lävistäjä, jokunen kootusta käynnistä tehty täyskäännös takaosalla, hallittua, hyvätahtista, hienoa vastalaukkaa pääty-ympyröillä.
”Kosmonautti on todella hieno hevonen. Ei se ihan helpoin ratsastettava, huomaan, mutta epäilemättä todella palkitseva palasten osuessa kohdilleen. Jatkakaa kotona kuten tähänkin asti, teillä ei ole mitään hätää. Oli ilo käydä Kaunovaarassa.”