Kaunon Pakkasralli

saavutukset
VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE

Suomenpienhevonen, ori
Rautiaankimo, 146cm
28.02.2018, 3v

Kasvattaja Kaunovaara
Omistaja rukkanen (VRL-00583)

Koulutustaso HeA
Rekisterinro VH18-018-0502

Kouluratsastus taso 5 (1964.8 op.)
Lisää porrastettujen pisteistä alempana.

Kuvien © Narien vapaat

JÄLKELÄISET // 0 kpl

00.00.0000 Varsan nimi saavutukset // e/i:

SAAVUTUKSET

 

3v 02.03.2018

Luonne

Pakkasralli syntyi paukkupakkasten aikaan. Ori teki heti selväksi, että hän ei ihmistä kuuntele vaan tekee just niin kun itse tykkää. Emää se komenteli samalla tavalla eikä tamman hermot meinanneet kestää villiä varsaa. Ylipäätään tämä ori syntyi lähinnä sen takia, että huumorilla halusin hankkia kimon pienen suokin. Ja vanhempien nimien sattuessa niin hauskasti yhteen, että nimi oli jo heti ensimmäisen nanosekunnin aikana valmis en voinut ohittaa tilaisuutta. Rallin isä Ralli-Rami on meidän hevosten suvuissa ihan suht yleinen nimi, mutta siitä suoraan ei jälkeläistä ollut. Pakkasvarpu puolestaan kaipasi uutta varsaa, ajoitus sopi hienosti ja niin syntyi helmikuun viimeisenä päivänä Ralli. Jäi vähän vanhempiaan pienemmäksi, liekö sitten ennenaikainen varsominen vaikuttanut asiaan.

Luonteeltaan Ralli on kova komentelemaan, itsepäinen ja energinen. Se on perinyt isältään ilkikurisuuden ja emältään siihen lisäksi energisyyttä. Alkuun ei meinannut Rallin kanssa työskentely sujua ollenkaan ja pohdin orin ruunaamista ensimmäisen kuukauden aikana. Halusin siitä kuitenkin jonkunlaisen jalostusorin, joten ei auttanut muu kuin kouluttaa ja kouluttaa vähän lisää. Rallin isoon päähän ei meinaa mahtua yhtään minkäänlaista järkeä. Ei se tyhmä ole, mutta keskittyy aivan vääriin asioihin. Ralli osaa avata lukot, solmut ja kaiken mitä voi hetken aikaa räplätä ennen kuin ihminen huomaa mitään. Onneksi tallissa on ollut ennestään näitä karkuritaitureita, ettei Ralli pääse ihan helpolla karsinasta ulos. Orin hoitamiseen tulee varautua pitkin hermoin. Ei sen kanssa elämisestä tule kuin paha mieli. Napakalle hoitajalle Ralli on ok hoidokki. Arempaa ihmistä ei pienen kimon karsinaan uskalla päästää. Saattaa saada vielä hevoskammon kohdatessaan elohiiren lailla hyppivän orin, joka ei halua asettua mihinkään.

Ratsuna Rallia saa komentaa ihan kunnolla. Sen suuri pää sulattelee uutta tietoa pitkään eikä se opi ensimmäisestä kerrasta. Rallia on alusta asti pyritty ratsastamaan mahdollisimman paljon istunnalla ettei se tottuisi saamaan tahtoaan läpi kiskomalla ohjia. Kärsivällisyys on hyve orin satulaan istahtaessa. Orilla on hurjasti energiaa treeniin. Kaiken energian suuntaaminen töihin vie aikaa, mutta hommaan sisään päästyään Ralli tekee töitä kiitettävästi.

Suku

i. Ralli-Rami
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, YLA-2, SLA-II, KTK-III

ii. Rattea Renttuli (rtkm, 161cm)

iii. Juurikan Tähkä (rt, 156cm)
iie. Hovin Tuohi (rtkm, 160cm)
ie. Kylvön Henni (rn, 149cm) iei. Nukkavieru Leevi (m, 152cm)
iee. Karpikas (rt, 154cm)

e. Pakkasvarpu
ktk-kelp.

ei. Pakkasukko

eii. Ukkoite
eie. Jääkuningatar

ee. Vallanvarpu

eei. Valtikka
eee. Keveä

Sukuselvitys

Isän puoli

Isä Rattea Renttuli suurikokoinen rautiaankimo ori melkoisen kevyellä rakenteella varustettuna. Ori on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle Suomen kantakirjaan saaden erinomaiset pisteet ratsuosiosta. Renttulia on kuvailtu kevyeksi ratsuksi joka on menestynyt kansallisella tasolla esteratsastuksessa jopa 120cm radoilla asti. Ori kilpailee vielä tälläkin hetkellä eikä ole Ramin lisäksi jättänyt tusinaa enempää jälkeläisiä joista 3/4 on perinyt isänsä kimon värityksen.

Isänisä Juurikan Tähkä, rautias kevytlinjainen ori. Menehtyi 8-vuotiaana ratsastusonnettomuudessa mutta ehti tehdä vaikuttavan debyytin lyhyellä urallaan, eritoten menestyen kansallisella tasolla kouluratsastuksessa vaikka potentiaalia riitti myös esteille. Tähkää kuvailtiin hyvin lempeäksi ja hyväluonteiseksi oriksi. Kantakirjattiin toiselle palkinnolle Suomen kantakirjaan. Tähkä astui ennen onnettomuuttaan parisenkymmentä jälkeläistä, mutta vain harva on Rattean Renttulin tavoin menestynyt, vaikka isänsä hyvän rakenteen ovatkin perineet.

Isänisänisä Naken Kuutamoviski ei ole tehnyt oikeastaan mitään merkittävää elämänsä aikana. Ori kantakirjattiin toiselle palkinnolle, mutta siihen se sitten jäikin. Hyvä rakenteinen ratsuhevonen hieman hajamielisellä luonteella. Naken Kuutamoviski on aina ollut hieman takapihan hevonen, omistaja on pysynyt samana vuodesta toiseen. Silloin tällöin omistaja saattoi lainata Kuutamoviskiä suomenhevostammoille jos oikein nätisti pyydettiin (ja maksettiin). Ori menehtyi 25-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin ja jätti jälkeenä noin tusinan verran jälkeläisiä.

Isänisänemä Kiikun Kaakun, hyvin kaunis ensimmäisen kantakirjan tamma joka on erityisesti menestynyt kenttäkilpailuissa. Kiikun Kaakun omasi erinomaisen kestävyyden ja oli peloton hyppääjä. Hyväluontoinen tamma synnytti yhteensä kahdeksan varsaa, joista kaksi menehtyi ensimmäisen elinkuukauden aikana. Muut jälkeläiset ovat menestyneet monipuolisesti eri lajeissa.

Isänemä Hovin Tuohi, hieman raskaamman rakenteen omaava tamma joka on ollut aina kaikkien suosikkihevonen rauhallisen ja seurallisen luonteensa vuoksi. Lähinnä tuntikäytössä toiminut, mutta joskus nuoruusvuosinaan starttaili hyvinkin ahkeraan alue kisoissa este- ja kouluratsastuksen parissa, tosin sen kummemmin menestymättä. Varsonut neljä kertaa, joista kolme on perinyt emänsä kimon värityksen.

Isänemänisä Hynä, mustankimo hyvin tunnettu ori. Loistava suoritushevonen on menestynyt upealla menestyksellä kansallisella tasolla vaativa B luokissa. Kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle saaden historian korkeimmat pisteet. Hynä oli hyvin kysytty jalostusorina ja astuikin lukemattomia tammoja. Monet jälkeläiset ovat isänsä tavoin olleet loistavia monipuolisia, suoritushevosia.

Isänemänemä Ipanatirallaa, musta suomenhevostamma polveutuu juoksijasuvusta, vieläpä varsin menestyneestä sellaisesta. Ipanan kanssa startattiin lähtö toisensa jälkeen, mutta tuloksetta. Aina ei hyvä rakenne riitä menestykseen. Tamma vaihtoi omistajaa ja koulutettiin ratsuksi. Ipanatirallaa menestyi kohtuullisesti helpoissa koululuokissa. Varsoi kaksi jälkeläistä, joista kumpikaan ei ole menestynyt mainittavasti.

Emä Kylvön Henni, hyväluonteinen ratsutamma ostettiin ravitalliin omistajan sivuprojektiksi haaveena omasta estehevosesta. Harmi vain että Kylvön Henni ei lunastanut odotuksia aivan kuin piti. Tammalla riitti kyllä potentiaalia metrin luokkiin, mutta ei sopinut muuten lainkaan estehevoseksi. Hennistä ei kuitenkaan tahdottu luopua vaan vaihdettiin lajia. Tamma oli kuin kotonaan kouluradalla ja menestyi helpoissa luokissa aluetasolla. Rommi Rami on Hennin toistaiseksi ainut jälkeläinen.

Emänisä Nukkavieru Leevi, hyvin komea ja jykevä musta ori joka kiinnittää varmasti jokaisen huomion. Leeviä on kuvailtu känkkäränkäksi hevoseksi, jota ei kovin moni voi sietää komeasta ulkonäöstä huolimatta. Ehdottomasti yhden ihmisen hevonen ja omistajansa ykköshevonen. Kotikentällä oli mitä potentiaalisin ratsu, mutta ori ei ikinä tottunut kilpailupaikkojen meluun ja hälinään joten ura tyssäsi siihen. Näyttelyissä kuitenkin kiersi melko ahkeraan. Leevillä on muutamia jälkeläisiä joista Kylvön Henni taitaa olla mainitsemisen arvoisin.

Emänisänisä Muovimäen Juro, rautias ori jota on kuvailtu rakenteeltaan lähes työhevostyyppiseksi. Orin polveutuu melko tuntemattomasta suvusta, mutta on arvioitu siellä olevan työhevostyyppiä ratsun lisäksi. Hyvin lempeä ori on toiminut koko elämänsä maatilassa apuhevosena, tilan pitäjät, vanha pariskunta, eivät luottaneet nykytekniikkaan vaan turvautuivat vanhanaikaisiin menetelmiin. Orista on melko vähän tietoa saatavilla, mutta on tiedettävästi jättänyt neljä jälkeläistä.

Emäisänemä Peltojan Pyy on lähes täysin tuntematon tapaus. Pienhevoskokoinen, mutta kuitenkin melko hevosmainen rakenteeltaan. Tiedettävästi asunut koko elinikänsä kasvattajansa luona harrasteratsuna. Luonteeltaan tammaa kuvailtiin hyvin seuralliseksi ja hyväksi ratsastaa. Varsoi kaksi kertaa, Nukkavieru Leevi oli tamman ensimmäinen jälkeläinen mutta menehtyi varsoessaan toista jälkeläistään.

Emänemä Karpikas rautias ratsutamma on erityisesti menestynyt vaativissa koululuokissa, parhaillaan va A tasolla asti. Jalkavammansa vuoksi ei kuitenkaan kestänyt paljoa rasitusta joten vetäytyi kisaeläkkeelle 12-vuotiaana. Karpikas on toiminut loistavana emänä varsoilleen ja varsoikin yli kymmenen varsaa. Jälkeläiset ovat pärjänneet hyvin ratsukilpailuissa. Karpikas menehtyi 28-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

Emäemänisä Hulppoisa, ryhdikäs komea rautias ori jota ei voinut muuta kuin vain ihastella. Todellakin kuuluisan maineensa ansainnut! Menestynyt erinomaisesti kansallisella tasolla kouluratsastuksen parissa, ja lisäksi myös aluetasolla esteillä kilpaillut kohtuullisesti. Harmillisesti Hulppoisa menehtyi influenssaan 14-vuotiaana, mutta ehti jättämään jälkeensä kymmeniä jälkeläisiä joista monet ovat perineet isänsä komean rakenteen.

Emänemänemä Höyrymamselli, ruunikko tamma, jota on kuvailtu prinsessaksi luonteeltaan. Valikoivasta ja nirsosta luonteestaan huolimatta Höyrymamselli, on kilpaillut kohtuullisella menestyksellä aluetason kilpailuissa. Potentiaalia riitti sekä esteille että kouluun. Varsoi Karpikkaan lisäksi viisi muuta jälkeläistä, jotka ovat menestyneet erinomaisesti kansallisella tasolla vaativissa luokissa.

Emän puolen selvitys tulossa

 

Kilpailut

NÄYTTELYMENESTYS
Kilpailut

Kouluratsastus taso 5/4
Tahti ja irtonaisuus 1192.08p
Kuuliaisuus ja luonne 772.72p


Esteratsastus taso 2/-1
Kenttäratsastus taso 0/-1

Varusteet

Hevoselle kerätään punaisia varusteita (riimut, loimet, yms)
Yleisvarusteet (yleissatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Kouluvarusteet (koulusatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Loimia (tallissa fleece, ulos talvella paksu toppaloimi)
Kisoihin mukaan valkoinen satulahuopa ja nahkariimu

Hoito-ohjeet

Tarhausohje:
Loimi vain kovalla pakkasella/märkänä
Suojat ratsastaessa
Vähintään kerran viikossa maastoon

Päiväkirja

Otsikko

00.00.0000

Valmennukset