Liljan Pumpulipilvetär

KTK-II
VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE

"Pumpuli"
Suomenhevonen, tamma
Ruunikko, 158cm
18.08.2018, 11v.

Kasvattaja Ratsutila Lilja
Omistaja rukkanen (VRL-00583)

Koulutustaso ko: Helppo A | re: 120cm
Rekisterinro VH18-018-1729

Kouluratsastus taso 6 (2742.18 op.)
Lisää porrastettujen pisteistä alempana.

Kuvien © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

JÄLKELÄISET // 0 kpl

00.00.0000 Varsan nimi saavutukset // e/i:

SAAVUTUKSET

20.02.2019 KTK-II | 19 + 19 + 19 + 19 = 76p
20.10.2018 SV-II 4v | pisteet 7 - 10 - 8+7 - 10 - 16 = 58p

Luonne

Pumpuli on yksi tallimme herttaisimmista ja kilteimmistä hevosista, josta ei voi olla pitämättä. Nuoren tamman kanssa on mukava touhuta ja se saa tuntemaan hevosten kanssa vietetyn ajan helpoksi. Pumpuli on niin käsiteltäessä kuin ratsastaessa mutkaton ja yritteliäs. Tammasta onkin tullut suosikki ratsutoive lapsiemme Riinan ja Tinjan keskuudessa, joskin myös kokeneemmat ratsastajat ottavat sen mielellään ratsutettavaksi. Osaavampien ratsastajien kanssa tamma kääntyisi varmaan kolikon ympäri, jos sen kroppa vain antaisi niin paljon myötä. Kokemattomilla ratsastajilla voi huoletta jäädä ihastelemaan maisemia, tammalla pysyvät jalat maassa tilanteessa kuin tilanteessa.

Pumpuli on hoitaessa siis itse rauhallisuus, jonka kanssa voi turvallisesti opetella hoitamisen saloja. Tamman voi hoitaa niin irti tallikäytävällä tai löyhästi hoitopuomiin sidottuna. Kiinni sitoessa tamma hamuaa useimmiten solmukohdat auki - kuin tuntuen että se sanoisi, että kyllä tämä tyttö osaa seisoa aloillaan ilman kahleita. Sidoitpa Pumpuli siis hoitamisen ajaksi kiinni, niin selkäsi käännettyä on tamma aukaissut solmun kuin solmun auki. Mihinkään tamma ei kuitenkaan liikahda, joten sen voi heti jättää sitomatta. Harjaamisen aikana ruunikko seisoo rauhallisesti aloillaan ja antaa tehdä kaikki hoitotoimenpiteet mukisematta. Suitsiessa tamma laskee päätänsä alemmaksi ja aukaisee suunsa kuolaimille niiden lähestyessä suupieliä. Satuloidessa Pumpuli ei ole koskaan pullistellut. Ajovarustaessa ja loimituksessa yhtä helppo tapaus. Taluttaessa ruunikko seuraa hoitajaansa sinne minne tämä sitä johdattaa, oli kyseessä sitten uusi kilpailuverryttelyalue tai tuntematon metsätie, Pumpuli seuraa kuin hai laivaa.

Ratsastajan kivutessa tamman selkään, saa se monet huokaisemaan heti alkumetreistä lähtien, että onpas se ihastuttava ja nöyrä. Tamma tekee juuri sen mitä ratsastaja siltä pyytää, ja hieman enemmänkin. Pumpulista näkee selvästi, että se pitää työnteosta ja se haluaa miellyttää ratsastajaansa. Ruunikko ei ota nokkiinsa, vaikka ratsastaja ei heti osaisi antaa apuja ihan oikeaoppisesti. Aloittelijoiden kanssa tamma etenee rauhallisesti ja lisää vauhtia vasta, kun on varma että se saa sen tehdä. Kokeneempien ratsastajien kanssa Pumpulista kuoriutuu monitoimipolle, joka vääntyy niin kouluun kuin esteille. Kouluratsastuksessa tamman vahvuuksia ovat hyvä kantokyky ja energisyys liikkeissä, etenkin ravissa. Esteratsastuksessa Pumpuli saa kehuja järkevästä asenteesta esteiden välillä ja venyvyydestä pitkissä hypyissä. Esteillä tammalla on hyvä jalkatekniikka ja se koukistaa jalkansa hyvin kropan alle. Huonoina puolina voisi sanoa Pumpulilla olevan hieman hidastempoiset askeleet - käynti on tamman heikoin askellaji.

Kisapaikoilla Pumpuli on hitusen eloisampi kuin kotona, mutta edelleen helposti käsiteltävä ja ratsastettava. Tamma seuraa uteliaana ympäristöä ja ei hätkähdä eriskummallisista asioista. Jos hoitaja lähestyy uusia asioita rohkeasti, tulee myös ruunikko kuuliaisesti perässä. Kisasuorituksessa tamma antaa kaikkensa mihin sen hetkinen taitotaso yltää. Trailerin ja hevoskuljetusauton kyytiin Pumpuli menee kuuliaisesti niin kotona kuin kisapaikoilla. Pumpuli on ehdottomasti yksi tallimme luotettavimmista hevosista.

Luonteen kirjoittanut kasvattaja

Suku

i. Nummen Poutatuuli
rt 156cm
KTK-II, KRJ-II

ii. Asteriks evm
rt 157cm

iii. Aamos evm
rt 151cm
iie. Leevin Tyttö evm
rt 149cm
ie. Piruetti evm
prt 156cm
iei. Vinkeä evm
trt 150cm
iee. Nummen Ilo evm
prt 157cm

e. Pilvihattara †
vrn 170cm
KTK-II, ERJ-III

ei. Villi Vintiö evm
prt 164cm

eii. Lennartti evm
prt 161cm
eie. Ruusa evm
vprt 163cm

ee. Hopeahattara evm
tprn 166cm

eei. Kuuraparta evm
vprt 160cm
eee. Hopeahelmi evm
m 164cm

 

Kilpailut

NÄYTTELYMENESTYS

20.01.2019 Decnen Virtuaaliset, irtoSert (Päätuomari: birdie)
27.01.2019 Kalman Suomenratsut, BIS4, MVA-SERT (Päätuomari: birdie)
09.02.2019 Harmony Sporthorses, irtoSert (Päätuomari: Miia Maria)
14.02.2019 Riimuvaara, irtoSert (Päätuomari: Miia Maria)
31.03.2019 Susiraja, irtoSert (Päätuomari: Lissu T.)

30.09.2018 LKV3 II-palk VSR rotunäyttelyt | varsat aikuiskuvilla (t. Lissu T.)
28.02.2019 II-palk VSR rotunäyttelyt | aikuiset tammat (t. Lissu T.)

CUP sijoitukset

31.10.2018 Teilikorpi | ERJ-CUP 60cm | 3/78
31.12.2018 Kuuralehdon Hevostila | ERJ-CUP 120cm | 4/95

31.12.2018 Syrjän Ratsutalli | VSR-CUP 110cm | 7/50
28.02.2019 Syrjän Ratsutalli | VSR-CUP 110cm | 1/38
28.02.2019 Syrjän Ratsutalli | VSR-CUP 120cm | 2/4
28.02.2019 Syrjän Ratsutalli | VSR-CUP helppo C | 4/34

Kilpailut

Kouluratsastus taso 6/4
Tahti ja irtonaisuus 645.83p
Kuuliaisuus ja luonne 2096.35p


Esteratsastus taso 7/6
Kenttäratsastus taso 3/-1

Varusteet

Hevoselle kerätään punaisia varusteita (riimut, loimet, yms)
Yleisvarusteet (yleissatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Kouluvarusteet (koulusatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Loimia (tallissa fleece, ulos talvella paksu toppaloimi)
Kisoihin mukaan valkoinen satulahuopa ja nahkariimu

Hoito-ohjeet

Tarhausohje:
Loimi vain kovalla pakkasella/märkänä
Suojat ratsastaessa
Vähintään kerran viikossa maastoon

Päiväkirja

17.09.2018 - maastakäsittelyä, tarinanpohjan kirjoittanut reibili & tummennetut adjektiivit Viveka

Olin huomannut lempeästä lehdestä ilmoituksen, jossa mainostettiin syksyisessä Ristikalliossa pidettävää tapahtumaa, jonka teemana olisi maastakäsin työskentely hevosen kanssa. Tartuin huumorintajuiseenpuhelimeen ja ilmoitin itseni sekä myrskyisän hevoseni Pumpulin mukaan. Pumpuli oli käyttäynyt viimeaikoina sillä tavalla huonosti, että ajattelin kurssin olevan meille hyödyksi. En tiedä mitä sen sinisilmäisessä päässä on liikkunut viime aikoina, mutta ehkä saisimme jälleen yhteistyömme pelaamaan kurssin oppien avulla.

Aamulla kello kahdeksan pakkasin hevosen herkkään kuljetuskoppiin ja otin autollani suunnan kohti Ristikalliota. Paikan päällä meitä vastassa olikin reibili, Ristikallion kuulas omistaja. Hän toivotti meidät tervetulleeksi ja ohjeisti viemään hevoseni ikivihreään karsinaan siksi aikaa, että muutkin saapuisivat. Lopulta loputkin ilmoittautuneista saapuivat paikalle. Reibili opasti meidät kentälle jonka pohja oli sateiden jäljiltä hienohelmaisessa kunnossa. Kastelin kenkäni astuttuani heti ensimmäiseen lätäkköön ja hevonenkin otti ilon irti kuraisesta kentästä ja kävi piehtaroimaan. Juuri tälläisiä aivoituksia se nykyään sai, eikä välittänyt komennoistani yhtään mitään.

Ensimmäisenä harjoiteltiin helppoa perusasiaa, eli taluttamista. Huomasin omaa vuoroani odotellessa, että toisten hevoset käyttäytyivät vielä huonommin kuin omani. Eräskin tukeva hevonen lähti kuin naton ohjus heti kun reibili sanoi että saa alkaa kävelemään, kun se bongasi kentän laidalla vielä vihreää, jota oli aivan pakko päästä syömään. Lopulta oli oma vuoroni. Arvelin että minä ja kiitäjä hevoseni kyllä osataan tämä ja näytetään kaikille. Vielä mitä. Pumpuli oli todella sädehtivä ja ei ensiksi suostunut lähtemään liikkeelle ollenkaan. Sitten se jälleen kävi hieman piehtaroimaan ja oli nyt jo todella jääkylmän kuran peitossa. Sitten kun lopulta päästiin liikkeelle, se käveli reippaammin kuin koskaan oli kotonakaan viitsinyt kävellä ja itse vain vaivoin pysyin perässä.

Kun kaikki pörröiset ryhmäläiset olivat tehneet talutusharjoituksen vuorollaan ja saaneet oikeudenmukaisethevosensa kuuntelemaan taluttajaansa, harjoiteltiin vähän paikallaan oloa ja peruuttamista. Me loistettiin paikoillaan olo harjoituksessa täydellisesti. Riidanhaluinen hevoseni kun käyttää hyväkseen kaiken sen ajan jolloin ei tarvitse tehdä mitään, joten paikallaan olo ei ollut sille mikään ongelma. Lopulta räiskyvä päivä oli kääntynyt jo iltapäivän puolelle ja kurssi olisi ohi. Kävin pesemässä ujon hevoseni Ristikallion oritallin piinaavassa pesukarsinassa ja lastasin sitten Pumpulin kuljetuskoppiin, jotta matka kohti uskollista kotia saattoi alkaa.

Valmennukset

30.10.2018 - estevalmennus, kirjoittanut: kasvattaja

Valmentajamme Håkan oli tullut pitämään minulle ja Pumpuli tammalle estevalmennuksen. Olimme tekemässä alkuverryttelyjä, kun mies saapui kentänlaidalle. Tervehdimme ja mies pyysi meitä jatkamaan verryttelyyä, kun hän itse alkaisi kasamaan meille esteitä. Pumpuli tuntui tänään allani hieman epänormaalia energisemmältä, taisi tamma olla vain innoissaan pitkästä aikaa hypättävistä esteistä. Tamma kun oli viimeset kuukaudet saanut laiskotella tarhassa ja ollut lähinnä maastokäytössä.

Håkan asetteli kavaljetteja loivasti kaarevalle uralle, joiden tarkoituksena oli saada Pumpuli taipumaan hyvin. Ensimmäiset todella loivat urat sujuivat moitteettomasti, vaikkakin tamma olikin epänormaalisti hieman liian eneginen. Håkan muistutti minua pidätysten tärkeudestä kavaljeteilla, jotta tamma ei lähtisi laukalle. Korjasi virheeni ja Pumpuli asettautui omaan rauhalliseen muotoonsa - nöyrän ja kuuliaisen luonteen omaavaksi ratsuksi. Ensiksi kavaljetit ylitettiin ravissa ja sitten laukassa.

Seuraavassa tehtävässä meidän tuli laukka kavajettien jälkeen hypätä 60cm korkean pystyeste. Esteen jälkeen tuli kaartua oikealle 90 astetta seuraavalle esteelle, joka oli 70cm korkea ristikko. Ristikon jälkeen oli vielä kavaljettirinki joka kaartui jyrkästi. Håkan muistittu heti pidätteistä, kun Pumpuli pyrki pystyn jälkeen lähteä kaahaamaan ja karkaamaan käsistä. Toisella kierroksella tamman vauti lähti kovenemaan ja laukkasimme ohi toisen esteen.
"Ohhoh, tämähän on ihan epänormaalia Pumpulia. Se on kyllä nyt kerännyt itseensä jotain syysenergiaa." Huudahdin ja teimme ristikolle liian tiukan käännösen joten hyppy epäonnistui. Håkan neuvoi pidättämään reilummin jo kavaljettilinjalla ja ottamaan katseen hyvissä ajoin esteelle, jotta lähestyminen onnistuisi. Kolmannella yrityksellä tuli mallikelpoinen suoritus esteiden yli. Toistimme tätä muutamia kertoja molemmista suunnista ja tammakin alkoi rentoutua allani takaisin normaaliin olomuotoonsa. Håkan nosti vielä estekorkeudeksi 90cm ja Pumpuli hyppäsi kuuliaisesti tehtävät.