Siipiratas

KTK-I
VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE

Suomenhevonen, ori
Musta, 164cm
16.10.2016, 8v

Kasvattaja evm
Omistaja rukkanen (VRL-00583)

Koulutustaso VaB
Rekisterinro VH17-018-1144

Kouluratsastus taso 6 (2546.68 op.)
Lisää porrastettujen pisteistä alempana.

Kuvien © Narien vapaat

JÄLKELÄISET // 4 kpl

04.10.2017 Kaunon Helmenharmaa // e: Hamahelmisimpukka
13.10.2017 Kaunon Siipikehrä // e: Outo Vai Ei
12.11.2017 Nuppuran Neva // e: Taika-Tirriina
17.12.2017 Kaunon Pakkasakka // e: Pakkasvarpu

SAAVUTUKSET

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.11.2017
20 + 20 + 21 + 23 = 84p. KTK-I

Ikääntymisenä käytettiin 30 IRL-päivää = 1 virtuaalinen vuosi.
3v. - 14.01.2017 | 4v. - 13.02.2017 | 5v. - 15.03.2017 | 6v. - 14.04.2017 | 7v. - 14.05.2017 | 8v. - 13.06.2017

Luonne

Siipiratas "Siippa" on hienokäytöksinen, herrasmiesmäinen ja ennen kaikkea erinomainen harrastuskaveri. Siippaa käytiin katsomassa sen kasvattajan luona orin ollessa jo ratsukoulutettu eikä mikään turhan nuorikaan. Musta ori heti. Ei tarvinnut kuin katsoa sen menoa kentällä, ori liiteli eteenpäin kevyin askelin korvat hörössä. Hirveän hienoja juttuja Siippa ei vielä osannut, mutta raamit sillä oli kunnossa. Tästä tulisi vielä upea suorittaja, joka antaisi varmasti kaikkensa kilpakentillä.

Ensimmäisenä Siippaa voisi luulla pelkästään kovapäiseksi luupääksi, joka ei anna kiinni tarhasta ja jonka mielestä kaikki kiellot ovat vain suosituksia. Hienokäytöksinen orimme on tätä kaikkea onneksi vain välillä. Suurelta osin Siippa osaa käytöstavat ja kunnioittaa ihmistä. Hassuttelupäiviksi se valitsee yleensä juuri ne päivät kun on kiire valmennukseen tai olisi näyttäydyttävä muuten vain ihmisten ilmoilla. Siippa tykkää erityisesti tarhan mutaisimmassa kohdassa kieriskelystä kunnollisen harjauksen päätteeksi. Ja ennen kisareissua oria on turha yrittää pestä edellisenä iltana. Se osaa sotkea itsensä karsinassakin aivan kamalaan kuntoon. Jos mitenkään mahdollista on Siippa pistettävä pumpuliin sen jälkeen kun se on puunattu kiiltäväksi. Tarkoittaa meidän tallissa sitä, että karsina tarkistetaan ennen nukkumaanmenoa ettei se ole törkyinen ja ori loimitetaan. Jos planeetat osuvat kohdilleen voi aamulla karsinasta löytyä suht koht puhdas musta ori.

Hoidokkina Siippa on kiltti eikä turhia stressaa. Musta ori seisoo paikallaan huuli pitkänä ja pää roikkuen kun sitä harjataan. Ei haittaa vaikka olisi vähän kiirekin, Siippa ottaa rennosti. Kaviot se nostaa kun tarpeeksi napakasti pyytää. Jos arastelee on tämän puten jalkoja hankala saada ylös. Napakka ote, reipas komento ja jalat nousevat. Siippa ei pistä vastaan satuloidessa ja nappaa kuolaimetkin suuhun mukisematta. Täysin ongelmaton se ei ole, mutta perushommat sujuvat kivasti. Siippa ei tykkää peseytymisestä, joten oria voi olla hankala saada pesukarsinaan vapaaehtoisesti. Kesällä orin voi onneksi pestä pihalla, mutta talviaikaan pesupuuhien kanssa voi tulla ongelmia. Orin saa pesupaikalle kun sille ei anna periksi. Helpommin sanottu kuin tehty. Väsytystaktiikalla Siippa menee pesupaikalle pienen vastarinnan esitettyään eli kannattaa huolehtia, että ori on saanut tarpeeksi liikuntaa eikä ole turhan energisellä tuulella.

Ratsuna Siippa on kevyt ratsastaa, näyttävä liikkuja ja erinomainen oppija. Ori älyää uudet kuviot nopeasti eikä sen kanssa tarvitse kamalan kauaa puuhata yhden harjoituksen parissa. Joskus orilla voi olla vaikeuksia tajuta minne jalat menevät milloinkin, mutta varmuutta saatuaan se osaa hommat vaikka silmät ummessa. Siippa oppii toistojen myötä radat melkein ulkoa ja voi tuntua kisasuorituksen aikana turhankin automaattiselta. Ratsastajan täytyy saada kunnollinen tuntuma, jotta ori todella tekee mitä pyydetään eikä vain automaattisesti anna oikeaksi luulemiaan vastauksia.

Suku

i. Sulervoinen
evm 158cm m

ii. Suur-Kaarle XIV
evm 164cm m

iii. Kaarle-Q
evm 167cm rn
iie. Hurmaava Heila
evm 154cm m
ie. Kanerva-Kerttu
evm 151cm rt
iei. Nokipoika Rätinä
evm 154cm rt
iee. Kauhoin Himppu
evm 149cm prt

e. Hipsuvarvas
evm 165cm rn

ei. Lentäjän Poika-Aarre
evm 165cm rt

eii. Lentäjä-Karri
evm 167cm prt
eie. Leevien Laila
evm 154cm rt

ee. Muunnelma
evm 156cm rn

eei. Murheisten RR
evm 162cm rn
eee. Suukkosuulas
evm 151cm vrt

Isä Sulervoinen oli 158cm musta suomenhevosori, joka ratsuemästään huolimatta koulutettiin nuorena ravuriksi. Sulervoinen peri isän puolelta hyvän ravin, pitkän matkaavoittavan askeleen sekä halun kilpailla. Ori juoksi nuoruusvuosinaan voitokkaasti. Kilpailuhenkinen ori juoksi verenmakusuussa eikä antanut periksi helpolla. Sulervoisen raviura loppui kuitenkin loukkaantumiseen, jonka vuoksi se ei enää soveltunut radoille. Energinen ori ratsutettiin kuusi vuotiaana. Sulervoinen pärjäsi parhaiten esteradoilla sen periksiantamattoman luonteen vuoksi. Sulervoinen starttasi myös koulukentillä hyvällä menestyksellä. Orin taso koulukentillä oli HeB ja esteillä se hyppäsi 110cm ratoja helposti. Ori on periyttänyt jälkeläisilleen hyvää ravia sekä tasaista suorittajaluonnetta.

Isänisä Suur-Kaarle XIV oli suurehko musta ori, joka pärjäsi ensimmäiset vuotensa raviradoilla hienosti. Nopea, energinen ja kuuma ori tuntui helpolta ajettavalta, sillä sen ainoa ajatus oli voitto. Suur-Kaarle XIV eli kovalla liekillä koko lyhyen elämänsä. Ori ehti vain kuusivuotiaaksi, kuolema tuli yhtäkkiä yllättäen radalla. Orilla todettiin ruumiinavauksessa sydänvika, joka ei lopulta kestänyt kovaa suorittamista. Suur-Kaarle XIV ehti saada 3 jälkeläistä. Kaksi sen jälkeläisistä näytti kykyjään raviradoilla nuorena juosten hyviä aikoja.

Isänisänisä Kaarle-Q oli suuri ruunikko, joka syntyi pikkukylään Pohjois-Karjalassa. Se koulutettiin työhevoseksi, mutta tilan pojat ajoivat sillä pitkin metsäteitä orin ollessa vapaalla. Nähtyään kuinka kovaa vauhtia isosta orista lähti päätettiin kokeilla kuinka se pärjäisi radoilla. Kaarle-Q yllätti puskemalla heti ensimmäisessä lähdössään palkintosijoille. Epävirallisten ravien jälkeen ori saatiin koelähdön myötä oikeisiin raveihin ja ruunikko jätti toikin kotiin muutaman voiton myöhemmin. Hienosti raviuran aloittanut työhevonen siirtyi lopulta kokonaan juoksijaksi. Myöhemmällä iällä Kaarle-Q kuitenkin palasi takaisin kotiin tekemään töitä pellolla. Tasaluonteinen ja rauhallinen ori oli helppo käsitellä. Ori periytti jälkeläisilleen suurta kokoa ja nopeaa ravia.

Isänisänemä Hurmaava Heila oli musta suomenhevostamma, joka juoksi nuorena muutaman lähdön. Tammasta ei kuitenkaan tullut ravuria sen ollessa laukkaherkkä ja turhan kuuma ajettava. Heila ratsukoulutettiin ja se löysi oman lajinsa kouluratsuna. Tammalla kisattiin Helppo A luokkia, joissa se pärjäsi hyvin. Voittoja kotiin tuonut tamma jouduttiin kuitenkin myymään, jolloin se päätyi ratsastuskouluun. Heila ei todellakaan ollut sopiva opetushevonen sen kuumetessa helposti. Lopulta tamma pääsi uuteen kotiin, jossa se sai kolme varsaa. Tamma periytti jälkeläisilleen mustaa väriä ja äkkipikaista luonnetta.

Isänemä Kanerva-Kerttu oli hyvin tavallinen rautias suomenhevostamma, joka koulutettiin nuorena ratsuksi.

// Lisää sukuselvitystä tulossa!

Kilpailut

NÄYTTELYMENESTYS

14.09.2017 Huvitus, BIS2, MVA-SERT (Päätuomari: Zafiro)
28.09.2017 Mandelbacke, irtoSert (Päätuomari: Lissu T.)

Porrastetut ja ominaisuuspisteet
Kouluratsastus taso 6/5 2546.68 op. Esteratsastus taso 3/-1 1189.7 op. Kenttäratsastus taso 0/-1 0 op.
Tahti ja irtonaisuus 1356.98 Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.00 Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 1189.70 Tarkkuus ja ketteryys 0.00    
Varusteet

Hevoselle kerätään oransseja varusteita (riimut, loimet, yms)
Yleisvarusteet (yleissatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Kouluvarusteet (koulusatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Loimia (tallissa fleece, ulos talvella paksu toppaloimi)
Kisoihin mukaan valkoinen satulahuopa ja nahkariimu

Hoito-ohjeet

Tarhaa kenen tahansa kanssa
Loimi vain kovalla pakkasella/märkänä
Suojat ratsastaessa
Riimu pois päästä tarhassa
Kerran viikossa pitkä maastolenkki, tuulettaa päätä

Päiväkirja

Otsikko

00.00.0000

Valmennukset