Kaunovaara lopettaa! Lisätietoa asiasta täällä.

Walhalla

KTK-II, KRJ-I, SLA-II
VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE

Suomenhevonen, tamma
Rautias, 163cm
10.10.2016, 76-vuotias

Kasvattaja Susiraja
Omistaja rukkanen (VRL-00583)

Koulutustaso VaB
Rekisterinro VH17-018-0066

Kouluratsastus taso ( op.)
Lisää porrastettujen pisteistä alempana.

Kuvien © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

JÄLKELÄISET // 5 kpl

10.02.2017 Kaunon Wanaja SV-II // i: Sadun Kovu
15.04.2017 Kaunon Kullerwo KTK-II, KV-I, SV-I // i: Villahaan Knoppi
01.07.2017 Kaunon Weera KTK-II // i: Mörkövaaran Hämminki
31.07.2017 Kaunon Wellamo // i: Koistilan Tuuri
02.07.2018 Viikinkikuningatar // i: Kirottujen Karnevaali

RIP 03.07.2018
SAAVUTUKSET

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.02.2017
18 + 18 + 18 + 18 = 72p. KTK-II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.06.2018
8,5 + 40 + 23,25 + 20 + 15 = 106,75 p.p. KRJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.06.2018
87p SLA-II

Ikääntymisenä käytettiin 30 IRL-päivää = 1 virtuaalinen vuosi. 3v - 07.01.2017 | 4v - 06.02.2017 | 5v - 08.03.2017 | 6v - 08.04.2017 | 7v - 08.05.2017 | 8v - 07.06.2017

Luonne

Walla muutti meille Susirajasta kun esitin toiveen nelipolvisen suvun omaavasta varsasta. Emäksi ehdotettiin Savusurmiaa eli Suukkoa. Sen nopeammin ei suokkikasvattaja voi hevoseen rakastua kuin mitä ensisilmäys Suukkoon kesti. Varsa syntyi lokakuussa ja siihen ihastumiseen meni ehkä vielä pikkuisen vähemmän aikaa. Läsipäinen tamma oli unelma. Isä oli suurikokoinen, joten ei tästä ihan pientä tammaa tullut. Walhallaksi ristitty neito vei sydämen mennessään kun se astui tallinovista sisään.

Walla on perusluonteeltaan fiksu ja hyvin varovainen. Tamman silmistä näkee kuinka se miettii asioita pitkään ja hartaasti. Mikään liukasliikkeinen otus Walla ei ole. Se ottaa maailman rauhallisesti vastaan eikä turhia kiirehdi. Varovaisena hevosena se tutkii mieluummin kuin hutkii. Joskus tamman kanssa voi tästä syystä mennä hermo. Kun Walla tallustaa perässä nuuskien ihan kaikkea eikä vauhti huimaa päätä. Pitää haistella, maistella ja tökkiä turvalla uusia asioita ja uusia kavereita. Ihmisten kanssa Walla on erittäin tuttavallinen työntäen nenänsä ihan jokaisen lähelle tulevan taskuihin. Joskus on vaikeaa pitää utelias tamma aisoissa kun se haluaa tehdä turhan läheistä tuttavuutta niin tuomareiden, kengittäjien kuin satunnaisten ohikulkijoiden kohdalla. Kotioloissa Walla saa rauhassa tutkia ihan mitä se haluaa, kisapaikoilla ja muualla yritetään aina pistää vauhtia rattaisiin eikä antaa tamman kulkea omia reittejään taskulta toiselle.

Ratsuna Walla on hyvinkin harkitsevainen, joku voisi sanoa sitä hitaaksi. Tamma haluaa tutkia kentän ja maneesin kaikki nurkat ennen kuin rentoutuu olemaan mitenkään päin. Jos Walla ei saa tutkia paikkoja rauhassa on se melkoinen sähiköinen ja ärsyyntyy helposti kipakaksi kiukuttelijaksi. Wallahan ei siis pelkää oikeastaan mitään, se on vain utelias. Tammalla on myös paha tapa kiukustua, jos se ei pääse katsomaan niitä nurkkia. Ratsasta siinä sitten jotain kouluohjelmaa missään kun Walla viskoo häntää raivokkaasti eikä keskity kunnolla apuihin. Otetaan siis aina kun mahdollista sellainen kunnon tutkimusmatka uusiin paikkoihin. Muuten tamma käyttäytyy yleensä fiksusti eikä turhaan temppuile reissussa. Ratsupuuhissa Walla on yhteistyökykyinen ja kuulianen, reippaus siltä joskus tuppaa puuttumaan.. Kouluratsuna Walla on kaikista eniten omassa elementissään. Tamma kaipaa ratsastajaa, joka jaksaa tehdä sen kanssa hyvän alkulämmittelyn eikä harmistu vaikka joskus tamma on tahmea liikkeissään. Wallan lämmetessä se kulkee sujuvasti, rennosti ja letkein askelin. Näyttävyyttä löytyy eniten kisasuorituksista, pieni jännitys saa tamman virittymään oikealle suoritustaajuudelle. Kotona Wallaa on parhaimmillaankin rauhallinen, tuntuu säästävän kaiken innokkuutensa vain maastoretkille.

 

Suku

i. Turmeltajan Taivas Lyö Tulta
KTK-II, ERJ-I, KRJ-I, SLA-I
sh, prt, 170cm

ii. Turmeltajan Pilvikuningas
sph, rtkm, 147cm
KRJ-I, SLA-II

iii. Pelleriino
sph, rtkm, 146cm
iie. Kuiskeen Pilvetär
sh, rkmt, 152cm
ie. Turmeltajan Rokkirella
sh, tprt, 161cm
ERJ-I, SLA-I
iei. Rokkenrollii
YLA1, SLA-I, ERJ-I
sh, prt, 158cm
iee. Astarella
KTK-III, SLA-I, ERJ-I
sh, vprt, 163cm

e. VIR MVA Ch Savusurmia
KTK-I
sh, vrt, 154cm

ei. VIR MVA Ch Pahankantaja
KTK-I, SLA-I*, KRJ-I, ERJ-I
sh, kml, 159cm

eii. Pahankannattaja
KTK-III
sh, vprt, 160cm
eie. Aamukakkukahvi
KERJ-II, KRJ-II, ERJ-I, SLA-I, YLA1
sh, prn, 156cm

ee. Ch Seljasaaren Savukalmia
KTK-II, KRJ-I, SLA-I
sh, trt, 155cm

eei. VSN Ch Sumuhurja
KTK-II, KRJ-I
sh, vkk, 154cm
eee. Karelia
sh, vprt, 153cm

Kilpailut

NÄYTTELYMENESTYS
Porrastetut ja ominaisuuspisteet
Kouluratsastus taso / op. Esteratsastus taso / op. Kenttäratsastus taso / op.
Tahti ja irtonaisuus Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne Tarkkuus ja ketteryys    
Varusteet

Hevoselle kerätään keltaisia varusteita (riimut, loimet, yms)
Yleisvarusteet (yleissatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Kouluvarusteet (koulusatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Loimia (tallissa fleece, ulos talvella paksu toppaloimi)
Kisoihin mukaan valkoinen satulahuopa ja nahkariimu

Hoito-ohjeet

Tarhaa kenen tahansa kanssa
Loimi vain kovalla pakkasella/märkänä
Kisapaikassa varaa paljon aikaa tutustumiseen!
Kulkee hienosti nuorten seurana, ota mukaan jos mahdollista

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä - kirjoittaja: Serena

Siinä missä kesä ja kärpäset vielä odotuttivat itseään, olivat sitä ennen vuorossa jokaiselle hevosihmiselle tutut kevät ja kakkaläjät. Niissä talkoissa yksikään apukäsi ei ollut liikaa, siispä miekin olin hurauttanut Kaunovaaraan auttamaan kaveria hädässä ja siivoamaan tarhoja sulaneen lumen paljastamasta hirvityksestä (tiedostaen varsin hyvin mikä kotona vielä odotti).

Kun tuntien uurastuksen ja anteliaan lounaan jälkeen olimme valmiit, oli vuorossa se hauskempi osuus, eli koko porukan maastoretki keskelle heräilevää luontoa. Mie sain alleni susirajalaisen Walhallan, eli Wallan, jonka kanssa yhteinen sävel löytyi nopeasti, mutta yhteisessä suunnassa olikin sitten enemmän hakemista. Hoidettaessa tamma halusi tarkastaa jokaisen tarvikkeen kahteen kertaan ja talutellessa huomio hakeutui useaan otteeseen jonnekin ihan muualle kuin riimunarun päässä nykivään meikäläiseen.

Jos ei olisi muita hevosia ollut kirittämässä, olisi saattanut meno Wallan kanssa olla aivan yhtä kiireetöntä maastossakin. Paljolti tammaa kiinnostivat kevään herättämät hajut eikä siihen varsinaisesti tuntunut tarttuvan edes muiden hevosten innostus tutuilla laukkapätkillä. Mentiinhän me toki kovaa ja mentiin myöskin hitaasti, meikäläinen sai rentoutua ja juoruilla sen sijaan, että olisi tarvinnut jarrutella intopiukeaa ratsua.

Jalkautuessamme takaisin tallipihaan oli kaikilla edessä pesusulkeiset ja osa sai jopa odottaa vuoroaankin putsaten sillä välin kuraantuneita varusteita. Mie toki hoputin haaveilevan tamman pesuboxiin ensimmäisten joukossa ja Walla tulla tepsutti narun päässä sen näköisenä kuin häntä olisi syvemminkin loukattu. Vielä syvemmäksi tamman pahastus kävi kun se ymmärsi mihin oli joutunut ja hermostunut puhina karkaili sen sieraimista tasaisin väliajoin. Selvisimme hirvittävästä pesurumbasta kuitenkin sen kummemmitta kommelluksitta ja päivän päätteeksi olimme tyytyväisiä me talkoolaiset kuin myös siistittyjen tarhojen ylpeä omistajakin.

 

Valmennukset

Kouluvalmennus rukkanen & Walhalla, valmensi Lissu T.

”Hyvä, vakaa ohjastuntuma, muista ryhti, älä laske leukaa rintaan. Noin, ja pyöräytä vielä hartiat kunnolla taakse. Jos annat kroppasi valua kasaan, se vaikeuttaa ratsastamista vaikuttaen väistämättä myös hevoseen. Pikkuvikoja, mutta jos niiden antaa olla, ne aiheuttavat vielä isompia ongelmia. Jatka kevyessä ravissa uraa pitkin, ratsasta syvälle kulmiin, pitkillä sivuilla temponvaihteluita.”
rukkasen ratsu, kasvattimme Walhalla, oli kaunis kuin karkki. Sen lisäksi tamma oli tarkkaavainen, keskittynyt ja nöyrä ratsu, joka teki täsmälleen mitä siltä pyydettiin. Eteenpäinpyrkimys oli hyvä, kiirehdintää ei näkynyt.
”Noin, paljon parempi. Vaikka nyt omaani kehunkin, sinulla on hyvä hevonen; huomaatko, miten se kuuntelee? Miten se haluaa olla mieliksi? Voit hiljalleen pyytää takaosaa paremmin alle ja kroppaan jotain muotoa, koko valmennusta ei mennä rentona ja pitkänä.”

Temponvaihteluiden lisäksi teetin pohkeenväistöjä käynnissä ja ravissa, sitten siirtymisiä harjoitusravista keskiraviin ja takaisin, keskiravista koottuun raviin ja takaisin sekä lisätystä käynnistä keskikäyntiin ja takaisin. Tamma käytti selkäänsä ja muuta kroppaansa erittäin hyvin, askel oli pitkä, tasainen ja tahdikas, takaosa työnsi hyvin. rukkanen muisti alkuverkassa saamansa ohjeet, ratsastusasento sekä ryhti pysyivät hyvinä. Nainen valmisteli siirtymiset hyvin, käsi ja pohje olivat pehmeät ja vakaat, istunta tuki ohjan ja pohkeenyhteistyötä. Siirtymiset olivat huolellisesti ratsastettuja alusta loppuun, etenkin ravissa sekä siirtymät, että Wallan liikkeet, olivat upeita.
”Huomaatko, miten tamma kantaa itsensä ja työntää takaa? Se on keventynyt edestä, se kantaa itse itsensä eikä odota sinun kannattelevan päätänsä. Voit pyytää vielä hieman paremmin etenevää liikettä, etenkin käynnissä, nyt menette vähän käsijarru päällä. Reippaampi tempo ei ole vielä tehtävän läpijuoksemista, kyllä kouluratsun pitää edetä paikallaan hipsuttelun sijaan.”

Seuraavaksi ratsukko teki puolikkaita pääty-ympyröitä ensin keskilaukassa, sitten vastalaukassa. Walla kantoi itsensä hyvin, liikkuminen oli kevyen ja helpon näköistä, eikä vastalaukkakaan näyttänyt vaikealta. Puoliympyrä piti kokonsa ja muotonsa jokaisella suorituskerralla molemmissa kierroksissa.
Toinen laukkatehtävä oli puolirata leikkaa kootussa laukassa. Minun ei tarvinnut huomauttaa mistään, ratsukon yhteistyö oli saumatonta eikä missään näkynyt virheen häivääkään.
”Aivan loistavaa, erittäin vahvaa, hyvää työskentelyä! Hyvää, siistiä apujen käyttöä, ja pyysit reippaampaa askellusta, kuten pyysin. Siistit, hyvin ratsastetut tiet, komea koottu laukka. Jatka vielä harjoituslaukassa, tee paljon laajoja kaaria, ja kun Walla tuntuu hyvältä voit suorittaa loppuravit ja -käynnit itsenäisesti.”