Kaunovaara lopettaa! Lisätietoa asiasta täällä.

Snillin Amadeus

saavutukset
VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE

Suomenhevonen, ori
Rautias, 158cm
09.11.2015, 12v

Kasvattaja Snilli
Omistaja rukkanen (VRL-00583)

Koulutustaso ko vaativa B, re 60cm
Rekisterinro VH15-018-2423

Kouluratsastus taso ( op.)
Lisää porrastettujen pisteistä alempana.

ratsastuskuva © Meeri N., muut © Cherie, CC BY-NC 2.0

JÄLKELÄISET // 0 kpl

00.00.0000 Varsan nimi saavutukset // e/i:

RIP 19.2.2019
SAAVUTUKSET

Ratsuhevosten laatuarvostelu 08.05.2017
8½ + 4 + 7 + 9½ + 6½ + 10 + 5 + 7½ + 3½ = 68,333% First Champion

Luonne

Snillin Amadeus oli yksi lukuisista hevosista joita olin katsellut Alegren myynnissä. Tosin Amadeus oli myös se, johon aina päädyin uudestaan ja uudestaan. Orin nimessä oli jokin tuttavuus ja jotain mikä veti puoleensa. Suloinen punarautias ori oli pakko saada meille. Tein tarjouksen ja pian Amadeus kotiutui Kaunovaaraan. Huhtikuisena aamuna satoi lunta niin paljon, että trailerin kanssa oli vaikeuksia päästä pihaan asti. Onneksi urhea auto jaksoi vetää taakan kotiin asti ja saimme kotipihassa Amadeuksen ulos trailerista.

Amadeus on lauhkea ja ruunamainen ori, joka on hurmannut niin tallilaiset kuin satunnaiset kävijätkin. Päivästä toiseen kiltti ori on jaksanut tehdä töitä samalla hienolla tsempillä kuin koeratsastuksessa. Olin kuvitellut sen testaavan ratsastajia edes jollain tapaa, mutta ei, Amadeus kantaa kaikki ratsastajat yhtä tasa-arvoisesti ja kuuntelee apuja herkästi. Tulistumista orista löytyy maastoreissuilla, joilla se ottaa helposti kierroksia. Toisten hevosten lähteissä raviin tai laukkaan on Amadeuksella pakkomielle päästä ohi, heti. Silloin jarrut unohtuvat ja palautuvat vasta orin päästyä omasta mielestään tarpeeksi kauas muista. Amadeuksen kanssa kannattaakin johtaa maastoporukkaa, silloin se ei koe tarpeelliseksi ampaista kamalaa vauhtia eteenpäin kun saa luvan laukkaan.

Hoitaessa Amadeus seisoskelee rauhallisesti paikallaan. Ainoa hankaluus hoidon suhteen on jalkojen nostaminen. Ori tuntuu kasvattavan kavioaineksen yhteen tallin lattian kanssa eikä ihan helpolla anna periksi. Kun sopiva tapa jalkojen nostamiseen löytyy pyrimme käyttämään positiivista vahvistamista tämän tavan käyttöön. Amadeus kaikessa kiltteydessään on kuitenkin ovela ja itsepäinen tietyissä asioissa. Jos se ei halua jalkoja nostaa ei se nosta niitä ja tajuaa helposti juonen jujun eikä lankea samoihin houkutteluihin uudestaan. Sama itsepäisyys näkyy myös ulos lähtemisessä silloin kun herrahevosta ei huvittaisi. Ihana Amadeus lähtee mielellään töihin, mutta sateella se ei halua mennä töihin eikä tarhaan. Vaikka päällä olisi sadevehkeet ei ori suostu ulkoilemaan sateella. Jos se on jo valmiiksi ulkona sateen yllättäessä Amadeus kyllä pärjää eikä kerjää sisälle ennen aikojaan. Sateessa ratsastaessa orin korvat menevät luimuun ja keskittyminen menee murjottamiseen. Onneksi on maneesi missä orin saa keskittymään.

Ratsuna Amadeus on herkkä herrasmies, joka ei turhaan pelkää mitään. Sitä eivät haittaa traktori, kuorma-auto tai moottoripyörä saati huutavat lapset, haukkuvat koirat tai heiluvat sateenvarjot. Vesisadetta se tosiaan inhoaa ja maastossa jarruttomuus voi koitua ongelmaksi. Kotikentällä ja maneesissa ori kuitenkin keskittyy siivosti töihin. Kiltti ori kantaa aloittelijatkin selässään turvallisesti ja kuuntelee hapuilevia apuja tehden työnsä silti hyvin. Ori on edellisessä elämässään oppinut myös äänikomennot ja osaa nostaa niin ravin kuin laukankin pelkästään kuuntelemalla mitä kentän keskeltä käsketään. Oria joutuukin hieman toppuuttelemaan ettei se tee kaikkea automaattisesti. Osaavampi ratsastaja pitääkin Amadeuksen jatkuvasti keskittyneenä nimenomaan apuihin eikä siihen mitä ohjeita keskeltä huudellaan. Orin askellajit ovat hienosti kouluratsastukseen sopivat, ravi on tasaista ja laukka pysyy hyvin molempiin suuntiin. Isoin ongelma löytyy peruuttamisesta, joka on orille hankalaa. Yhden askeleen se ottaa helposti, mutta toinen tai kolmas on jo työn takana. Tätä työstetään kovasti niin selästä kuin maastakin käsin harjoittelemalla. Kisoissa ori suorittaa peruutukset yleensä paremmin kuin kotona. Keskittyessään esiintymiseen Amadeus pistää aina parastaan ja kotonakin se suoriutuu paremmin, jos paikalla on vieraampia ihmisiä ja hevosia. Silloin orilla iskee näyttämisen tarve ja kaikki tehdään suuremmin.

Suku

i. Moon Alvar
prt, 155cm
SLA-I, KRJ-I, YLA1, KTK-II

ii. VIR MVA Ch Moon Urbaani
prt, 155cm
KTK-II, YLA1, KRJ-I, SLA-II

iii. Kuismanvelmu
iie. Mörkövaaran Aaveritari
ie. Moon Aurori
rn, 154cm
KTK-III, SLA-I, YLA1, KRJ-I
iei. VIR MVA Ch Fiktion Ketku
iee. Lamourin Ruusu

e. Snillin Sienna
vrn, 155cm

ei. Kadotettu Ässänä
trtkm, 147cm
KRJ-I, VAR-I

eii. Äs Äs ILO
KRJ-I
eie. Kajon Vernissa
KTK-III, KRJ-II

ee. Snillin Purppura
rn, 157cm

eei. Saarnituvan Lennokki
KRJ-I
eee. Sylvin Pinkkiä Prkele
KRJ-III

Isälinja: Moon Alvar - Moon Urbaani - Kuismanvelmu - Antero - Viimeinen Tinasotilas - Hämypuron Tuulipoika - Metsätähden Pippuri - Lähde-Laitos
Emälinja: Snillin Sienna - Snillin Purppura - Sylvin Pinkkiä Prkele - Tiilikan Lokki Prkele - Ikihelmi

Kilpailut

NÄYTTELYMENESTYS
Kilpailut

Kouluratsastus taso /
Tahti ja irtonaisuus p
Kuuliaisuus ja luonne p


Esteratsastus taso /
Kenttäratsastus taso /

Varusteet

Hevoselle kerätään turkooseja varusteita (riimut, loimet, yms)
Yleisvarusteet (yleissatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Kouluvarusteet (koulusatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Loimia (tallissa fleece, ulos talvella paksu toppaloimi)
Kisoihin mukaan valkoinen satulahuopa ja nahkariimu

Hoito-ohjeet

Tarhausohje: Kenen tahansa kanssa
Loimi vain kovalla pakkasella/märkänä
Suojat ratsastaessa
Vähintään kerran viikossa maastoon

Päiväkirja

04.04.2018 Tervetuloa kotiin!

Snillin Amadeus. Hienolta kuulostava nimi, jotenkin hirveän tuttukin, pohdin samalla kun katselin myynti-ilmoituksia. Alegressa oli samaan aikaan myynnissä montakin Snillin kasvattia, mutta rautias ori oli vetänyt puoleensa jo useana päivänä. Kerran se oli tullut uniin asti. Unessa silitin orin lihaksikasta kaulaa ja päivittelin isännälle, että tässä olisi meille se seuraava upea kouluratsu, josta olin haaveillut koko talven. Isäntä oli tokaissut unessani, että osta se, jos niin paljon houkuttaa. Aamulla herätessäni olin kertonut Matille unesta ja mies oli oikeastikin aivan samaa mieltä vaikka hevosmäärä oli vuoden sisään kasvanutkin hurjasti. Mattia se ei ollut haitannut, päinvastoin. Mies oli uponnut tähän hevosten pyörittämään elämääni upeasti. Niimpä soitin Amadeuksesta heti kun kello oli jotenkin inhimillisissä lukemissa ja aamukahvia oli kulunut ainakin pannullinen.

Alegressa meitä odotti monenmoisia upeita suomenhevosia. Amadeuksen tunnistin kuitenkin heti enkä epäröinyt hetkeäkään. Sain varusteet käsiini ja varustin orin pikanopeudella. Lihaksia ei ollut ehkä ihan niin paljoa kuin unessani, mutta näin siinä paljon potentiaalia. Ori seisoi hievahtamatta paikallaan satuloidessani sitä. Isäntä silitti sen turpaa ja höpötteli samalla omiaan. Kertoi kuinka sillä nyt vähän ratsasteltaisi, mutta ei me päätöstä sen perusteella tehtäisi, se olisi vain muodollisuus sillä olimmehan me päättäneet jo viedä Amadeuksen suoraan kotiin. Siitä kertoi auton perään laitettu traileri. Lumisade alkoi heti kun nousin satulaan. Amadeusta se ei haitannut ja minä otin sen vain hyvän onnen merkkinä. Kentällä kokeilin käynnissä väistöjä, pysähdyksiä ja voltteja. Peruutus tuntui orille hankalalta. Ravi nousi nätisti vaikka Amadeus tuntui hieman jännittyneeltä. Annoin sen ravata muutaman kierroksen rentoutuakseen kunnes nostin laukan. Ori räväytti sellaiset laukka-askeleet, että hämmästyin. Olin olettanut sen laukan olevan pientä ja söpöä, mutta isoin askelein harppova ori yllätti. Pidättelin sitä kevyesti ja sain pienempää laukka-askelta pienen hetken kuluttua. Laukattuamme pari kierrosta otin vielä ympyröitä, suunnan- ja laukanvaihdon ennen kuin rauhoituimme loppukäynteihin. Matti näki naamastani, että tämä todella lähtisi meille.

Lunta tuiskutti koko ajan kovemmin, mutta se ei lähtöä estänyt. Ajoimme varovaisesti hevonen kyydissämme. Olivathan kesärenkaat jo alla ja lumipyry tuntui epätodelliselta. Onneksi trailerissa oli vielä talvirenkaat vain vetävästä autosta oli renkaat jo ehditty vaihtaa. Kotipihaan pääsimme pitkältä tuntuneen matkan jälkeen ja Amadeus laskeutui trailerista rytinällä. Hyvä ettemme jääneet kiirehtivät orin alle. Se hirnui ja hörisi minkä ehti. Tallista ja tarhoilta kuului muutama hajanainen vastaus. Tervetuloa kotiin Amadeus!

Valmennukset