Kaunovaara lopettaa! Lisätietoa asiasta täällä.

Haavelilja

Muistoissa 30.07.2015- 10.05.2017

VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE

lilja lilja

Kuvat © Tilli
ROTU, SUKUPUOLI suomenhevonen, tamma
JÄLKELÄISET // 6 kpl

10.01.2016 Kaunon Haavelma KTK-II, VSN Champion, SV-II, KV-II // i: Velmeri
12.02.2016 Kaunon Haaveuni // i: Sinikummun Taapero
11.04.2016 Vuornan Heipähei KTK-III // i: Mahonki
22.04.2016 Kaunon Tupla-Uuno KTK-III, KV-II, SV-I // i: Tenholan Turhapuro
02.06.2016 Kaunon Haavehelinä KTK-II // i: Kostamus

SYNTYNYT 30.07.2015, 22v
VÄRI, SÄKÄ ruunivoikko, 155cm
OMISTAJA rukkanen (VRL-00583)
KASVATTAJA Haave-Haka evm
KOULUTUSTASO HeA, 100cm
REKISTERINRO. VH15-018-2044
KTK-II, SLA-II, KRJ-III, YLA2

Marraskuun 2015 suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 20.11.2015 (3-vuotiaana)
rakenne 7,4, suku 7, käytöskoe 10, ratsastuskoe 7 + 7 = 38,4   SV-II

Tammojen kantakirjaustilaisuus 30.08.2016
16 + 18 + 18 + 19 = 71p KTK-II

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.12.2016
14 (4-4-3-3) + 18 + 17 + 21 + 7 = 77 p. / SLA-II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.02.2017
7 + 40 + 19 + 20 + 2,5 = 88,5 p. KRJ-III

Yleislaatuarvostelun maaliskuun tilaisuus 2017
18,5 (10+8,5) - 29,5 (17,5+12) - 17 - 16 - 4 = 85p / YLA2

Ikääntymisenä käytettiin 30 IRL-päivää = 1 virtuaalinen vuosi. 3v - 27.10.2015 | 4v - 26.11.2015 | 5v - 26.12.2015 | 6v - 25.01.2016 | 7v - 24.02.2016 | 8v - 25.03.2016

Luonne

Lilja tuli Kaunovaaraan monen mutkan kautta. Suloinen pikkutamma oli vastustamattoman ihana niin luonteensa kuin ulkokuorensa ansiosta enkä saanut sitä mielestäni kun kerran olin sen nähnyt. Lilja tuli vihdoin syksyllä myyntiin ja tein siitä heti tarjouksen. Harmikseni tamma ehti lähteä toiselle ostajaehdokkaalle ja olin jo luopunut toivosta sen suhteen kunnes eräänä lokakuisena iltana sain soiton Liljan kasvattajalta. Tamma etsi uutta kotia, syistä keskustelimme ja totesin tamman olevan tervetullut meille. Onnellisena haimme seuraavana päivänä Liljan uuteen kotiin emmekä ole tuota päätöstä katuneet.

Lilja on luonteeltaan hyvin lunkki tapaus. Sen rento ja ja lempeä olemus ovat olleet varsasta saakka sen suurin plussa. Tamma luottaa ihmisiin helposti, se ei pelkää juuri mitään ja kulkee vaikka läpi harmaan kiven, jos sen on pakko. Hoitaessa Lilja on yksi tallin helpoimmista, se ei turhia hötkyile eikä pistä hanttiin vaikka työnteko ei juuri huvittaisikaan. Varustaminen sujuu päivästä toiseen yhtä mutkattomasti ja jalat nostellaan kiltisti. Tarhassa tai laitumella ollessaan Liljaa ei välttämättä saa helpolla kiinni, tamma keskittyisi mieluummin laiduntamiseen tai kavereiden kanssa rapsutteluun eikä haluaisi lähteä töihin.

Ratsuna Lilja on kelpo kaveri, mutta ei mikään koulukenttien mestari eikä sen estekapasiteetti huimaa päätä. Parhaansa pikkutamma yrittää ja sen kanssa on yksinkertaisesti mukavaa tehdä töitä. Kentällä Lilja kulkee mietteliään oloisena eteenpäin ja kuuntelee ratsastajaa tarkkaavaisesti. Monesti tamma näyttää todella kujalla tehtävissä, se vaatii monta toistoa ymmärtääkseen mitä ollaan tekemässä. Sen kanssa ei kannata turhautua muutaman epäonnistumisen takia, sillä Lilja oppii hitaasti, mutta varmasti. Tamma kulkee usein hyvin verkkaisesti ja vaatii paljon kannustamista kulkeakseen energisemmin. Lilja siis menee helposti siitä mistä aita on matalin, napakka ratsastaja saa siitä enemmän irti. Kouluratsuna Lilja on yritteliäs ja se suoriutuu kisakentillä paremmin kuin kotona.

Esteillä Lilja on pikkuisen arkajalka, jonka ratsastaminen radan läpi on todellista työtä. Vauhtiin päästyään se hyppää reippaasti, mutta pelottavat esteet se tuntuu hyppäävän silmät kiinni. Yllättäen tamma on tsempannut esteillä ja hyppää innolla metrin luokkaa vaikka Liljaa ei siihen hommaan meille hankittu. Reippaan ratsastajan kanssa se menee metrin rataa puhtaasti eikä jää arkailemaan turhia. Kisoissa tamma ottaa kierroksia aika kovasti ja vaatii ratsastajalta tasaisen käden sekä varman otteen ettei Lilja riehaannu liikaa esteiden välissä.

Suku

i. Ajannäyttäjä
vrt, 150cm

ii. Iso-Iisoppi
vrt, 163cm
iii. Illakko
vrt, 172cm
iie. Masmalo
rt, 155cm
ie. Juolukka
150cm
iei. Paju-Asteri
prt, 165cm
iee. Ulpun Uuvana
tprt, 148cm

e. Haaveena
rnvkk, 156cm

ei. Tähtimön Sirius
vkk, 165cm

eii. Tähtimön Orion
rt, 162cm
eie. Tähtimön Kettu
vkk, 164cm
ee. Heinätähtimö
m, 152cm
eei. Erkin Haaveilija
m, 158cm
eee. Narsissin Tolvana
rt, 149cm


Liljan isä Ajannäyttäjä on pienikokoinen kouluratsu, joka on kisannut mittavan nipun sijoituksia ja periyttänyt jälkeläisilleen rauhallista ja nöyrää luonnetta. Orille ei kuitenkaan löytynyt heti sitä sopivaa kotia vaan se vaihtoi omistajaa kaksivuotiaana useampaan otteeseen. Ravuriksi se ei sopinut, sillä juokseminen ei kiinnostanut sitä juurikaan. Vauhti loppui kesken ja ori rikkoi helposti laukalle. Pienen kokonsa vuoksi se oli lähellä päätyä lasten ratsuksi ja ruunaksi ratsastuskouluun. Onneksi sopusuhtainen ja hyvin liikkuva ori päätyi ratsutettavaksi paikkaan, jonne se lopulta ostettiin. Siellä ori pääsi näyttämään kapasiteettinsa ratsuna ja luomaan hienon uran kouluratsuna sekä siitosorina.

Isänisä Iso-Iisoppi on perinteisen suomenhevosen ilmentymä. Liinaharjainen ori, jonka rautahermot ovat olleet hyvässä käytössä kilpakentillä. Upeita liikkeitään se on väläytellyt ajoittain menestyen oikein mukavasti. Iisoppi myytiin varsana paikalliselle maitotilalle, jossa se toimi työhevosena vaikka olikin melko kevyt rakenteeltaan. Ori ratsutettiin suhteellisen myöhäisellä iällä edellisen omistajan jouduttua luopumaan hevosesta. Iisoppi jätti maailmalle neljä jälkeläistä, joista yksi oli vahinkovarsa eri rotuisen tamman kanssa.

Isänemä Juolukka oli pieni tamma, joka oli toiminut siitostammana ja puskaratsuna jo pitkän aikaa. Nuoruusvuosinaan Juolukka näytti kykyjään koulukentillä hyvällä menestyksellä. Emältään se peri ison annoksen kärsivällistä luonnetta ja kantoi monia aloittelijoita pitkin Itä-Suomen vaaramaisemia toimiessaan vaellus- ja terapiaratsuna. Ajannäyttäjän se varsoi ollessaan kaksikymmentä. Korkeasta iästään huolimatta kaikki sujui hyvin ja tamma vietti eläkehevosen elämää rauhallisella kotitilalla.

Isänisänisä Illakko oli suurikokoinen liinaharjainen ori, joka toimi eläessään niin työhevosena kuin ratsunakin. Ori kantakirjattiin työhevossuunnalle, mutta sitä on käytetty hyvän rakenteen ja selväpäisen luonteensa ansiosta myös ratsujalostukseen. Illakko toimi lähinnä puskaratsuna eikä koskaan päätynyt kisakentille saakka. Varsoja se jätti maailmalle kymmenen kappaletta.

Isänisäemä: Masmalo oli kaunis rautias tamma, joka oli todellinen rusettikone niin esteillä kuin koulukentilläkin. Tamma vietti nuoruusvuodet kilpakentillä ja muutaman vuoden opetushevosena kunnes siirtyi jalostuskäyttöön. Opetusratsuna Masmalo oli rakastettu ja sen viidestä jälkeläisestä kolme jäivät opetushevosiksi.

Isänemänisä Paju-Asteri oli ravuri, jonka ura ei meinannut lähteä kunnolla käyntiin. Tapaturmien ja niistä seuranneiden jalkavikojen jälkeen Asterista tuli pikkuhiljaa taas käyttöhevonen. Epäonnisen alun jälkeen ori juoksi muutamat hyvät sijat, mutta se ei lopulta sopinut ravihevoseksi. Orin temperamenttinen luonne periytyi osalle jälkeläisistä, joita Asterille kertyi viisitoista kappaletta.

Isänemänemä Ulpun Uuvana oli tavallinen maatiaissuokki, joka myytiin kasvattajalta pienelle maatilalle työhevoseksi. Ulpu kantakirjattiin työhevossuunnalle vaikka se olikin pienikokoinen. Se sai kehuja periksiantamattomasta luonteestaan ja rauhallisesta käytöksestään tilaisuudessa. Ulpu varsoi kuusi varsaa, joista suurinosa peri sen kärsivällistä luonnetta ja toimivat niin ratsuina kuin työhevosina.

Liljan emä Haaveena on kipakka ruunivoikko tamma, joka vielä vanhoilla päivillään on pyöräyttänyt maailmaan upeita jälkeläisiä. Lyhyen kisauran aikana tamma näytti kykynsä koulukentillä ja onkin periyttänyt jälkeläisilleen nätit liikeet ja hyvää ratsuluonnetta. Kipakka luonne rauhoittui vanhoilla päivillä ja Haaveena on toiminut jopa alkeisratsuna, johon siitä ei nuorena olisi ollut.

Emänisä Tähtimön Sirius oli upea voikko, joka hurmasi ulkoisella olemuksellaan sekä energisellä luonteellaan. Ori teki menestyksekkään kisauran ja ehti toimia vain pienen hetken jalostusorina ennen kuin menehtyi tapaturmaisesti karattuaan tarhasta ja juostuaan autotielle pimeänä talvi-iltana.

Emänemä Heinätähtimö oli pikkuinen musta tamma, joka oli melkoinen äkäpussi. Tamma ei ollut mikään upea kilparatsu vaan puska öö tasoinen maastomopo, joka hyvän rakenteensa ja sukunsa vuoksi päätyi siitostammaksi.

Emänisänisä Tähtimön Orion juoksi nuorena kovia aikoja raviradoilla, mutta myöhemmin sen kipinä juoksemiseen sammui eikä se enää pärjännyt radalla. Orionia ei koskaan tarkoitettu jalostuskäyttöön, mutta karkureissullaan se ehti astua naapurilaitumella olevan tamman. Myöhemmin ori ruunattiin ja se päätyi ratsastuskoululle opetushevoseksi.

Emänisänemä Tähtimön Kettu oli nätti voikkotamma, josta odotettiin suvun puolesta hyvää juoksijaa. Nuori tamma kuitenkin kieltäytyi juoksemasta kärryjen kanssa, joten se ratsutettiin ja tamma osoitti olevansa oikein näppärä ratsu. Kisakentillä se kävi pyörähtämässä vain muutaman kerran, mutta sijoittui hyvin jokaisella kerralla.

Emänemänisä Erkin Haaveilija oli komea musta ori, oikea heppatytön unelma. Luonteeltaan se oli kuitenkin kaikkea muuta kuin unelma, ori oli äkkipikainen ja ilkeä. Raviradoilla se näytti kykynsä juosten menestyksekkään uran, vauhtia orista löytyi ja kilpailuhenkeä.

Emänemänemä Narsissin Tolvana oli pikkuruinen rautias tamma, joka toimi harrasteratsuna ja siitostammana. Sukuaan se jatkoi viiden jälkeläisen verran kunnes kuoli viimeistä varsaa synnyttäessään.

Kilpailukalenteri

KOULUJAOKSEN ALAISET - sijoituksia 64 kpl
01.11.2015 | kutsu | HeA | 3/70
06.11.2015 | kutsu | HeA | 3/40
07.11.2015 | kutsu | HeA | 3/25
09.11.2015 | kutsu | HeA | 5/50
10.11.2015 | kutsu | HeB | 1/50
10.11.2015 | kutsu | HeA | 1/50
10.11.2015 | kutsu | HeA | 6/50
12.11.2015 | kutsu | HeA | 1/100
13.11.2015 | kutsu | HeA | 3/50
13.11.2015 | kutsu | HeA | 1/100
14.11.2015 | kutsu | HeA | 4/30
14.11.2015 | kutsu | HeA | 1/30
14.11.2015 | kutsu | HeA | 6/100
14.11.2015 | kutsu | HeA | 4/40
15.11.2015 | kutsu | HeA | 7/100
16.11.2015 | kutsu | HeA | 5/30
20.11.2015 | kutsu | HeA | 1/30
20.11.2015 | kutsu | HeA | 5/40
20.11.2015 | kutsu | HeA | 6/40
21.11.2015 | kutsu | HeB | 5/50
21.11.2015 | kutsu | HeB | 1/50
22.11.2015 | kutsu | HeB | 7/50
29.11.2015 | kutsu | HeB | 4/30
05.12.2015 | kutsu | HeB | 6/40
17.01.2016 | kutsu | HeA | 3/30
18.01.2016 | kutsu | HeA | 2/30
22.01.2016 | kutsu | HeA | 3/30
23.01.2016 | kutsu | HeB | 8/100
24.01.2016 | kutsu | HeB | 5/40
26.01.2016 | kutsu | HeB | 8/100
26.01.2016 | kutsu | HeB | 3/30
26.01.2016 | kutsu | HeB | 2/40
30.01.2016 | kutsu | HeB | 6/40
04.02.2016 | kutsu | HeB | 6/40
06.02.2016 | kutsu | HeB | 4/60
07.02.2016 | kutsu | HeB | 2/40
11.02.2016 | kutsu | HeB | 4/30
14.02.2016 | kutsu | HeB | 6/60
14.02.2016 | kutsu | HeA | 2/30
15.02.2016 | kutsu | HeA | 4/30
16.02.2016 | kutsu | HeA | 4/30
16.02.2016 | kutsu | HeB | 1/60
16.02.2016 | kutsu | HeA | 5/30
17.02.2016 | kutsu | HeB | 2/30
17.02.2016 | kutsu | HeB | 3/30
17.02.2016 | kutsu | HeA | 2/30
18.02.2016 | kutsu | HeA | 1/30
19.02.2016 | kutsu | HeB | 3/30
19.02.2016 | kutsu | HeB | 3/30
20.02.2016 | kutsu | HeB | 5/30
20.02.2016 | kutsu | HeB | 1/60
20.02.2016 | kutsu | HeA | 4/30
20.02.2016 | kutsu | HeA | 1/30
21.02.2016 | kutsu | HeA | 5/30
22.02.2016 | kutsu | HeB | 3/60
22.02.2016 | kutsu | HeB | 3/30
23.02.2016 | kutsu | HeA | 5/30
24.02.2016 | kutsu | HeB | 1/30
24.02.2016 | kutsu | HeA | 1/30
23.02.2016 | kutsu | HeA | 2/30
26.02.2016 | kutsu | HeA | 4/30
01.03.2016 | kutsu | HeA | 1/30
04.03.2016 | kutsu | HeA | 2/30
06.03.2016 | kutsu | HeA | 3/30
31.03.2016 | VSR-Cup | HeB | 2/89
NÄYTTELYT
15.11.2015 - Suomenhevosten rotunäyttely - Varsat aikuiskuvilla - 12/32, II-palk.
21.07.2016 - NJ - Susiraja - Suomenhevostammat - 4/12, irtoSert
Porrastetut ja ominaisuuspisteet
Kouluratsastus taso / op. Esteratsastus taso / op. Kenttäratsastus taso / op.
Tahti ja irtonaisuus Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne Tarkkuus ja ketteryys    

Päiväkirja

28.02.2017 - Maneesissa pyörimistä

Lilja pääsi heti aamusta maneesiin mukaani. Nappasin tammalle pelkästään suitset päähän. Ohjat pois ja juoksutusliina tilalle. Lilja seisoa tapitti keskellä maneesia kiltisti paikallaan. Sillä ei ollut koskaan kiire mihinkään. Ei varsinkaan silloin kun oltiin ihan kahdestaan. Liljan kanssa oli helppoa touhuta kaksistaan, se ei koskaan ollut hankala tai ärsyttävä. Saattoi se joskus pistää hanttiin, lähinnä laiskottelemalla, mutta sen kanssa ei hermot menneet hajalle. Olihan meillä tallissa muitakin yhtä helppoja, mutta Lilja oli jotenkin erityisen ihana. Olinhan sen varsasta meille valinnut.

Pyysin tammaa ympyrälle. Kuuliaisesti se lähti kulkemaan ympyrää. Vauhti oli hidas, mutta annoin sen nyt alkuun vain kävellä omaan tahtiin. Haaveileva Lilja katseli ympärilleen ja oli vähällä pysähtyä katselemaan maneesin nurkkaa. Äänellä komensin sen eteenpäin. Totteli. Hetken kuluttua pyysin tammalta reippaampaa käyntiä. Se viskoi päätään hieman levottomana. Yllättävää, että energiaa tuntui olevan vaikka meno muistutti tervassa etenevää etanaa. Raville pyytäessäni Lilja todellakin viskoi päätään ja lähti tarmokkaasti eteenpäin. Hidastin menoa pikkuisen, olipa pikkutammalla nyt paljon virtaa. Annoin sen ravata hetken kunnes pyysin laukkaa. Lilja pukitti! Tätä se ei juurikaan harrastanut, ei ratsastajan kanssa eikä oikein liinassakaan. Tarhassa näin sen monesti vetävän melkoista rodeota, mutta tämä oli aika erikoista. Annoin tamman kuitenkin laukata omaa vauhtiaan. Railakkaasti laukkaava tamma alkoi pikkuhiljaa hiota. Hidastin sen takaisin raville. Meno rauhoittui onneksi nopeasti. Pysäytin tamman ja vaihdoimme suuntaa. Samat jutut toiseen suuntaan ja taas nähtiin pukittelua!

Päästin Liljan vielä juoksutuksen päätteeksi irti maneesissa. Se ei ollut aiemmin saanut tutkia maneesia ihan omillaa. Oli sitä jossain muussa maneeissa irtojuoksutettu, mutta kotimaneesi oli ihan uusi tuttavuus. Tamma ravaili pää korkealla, puuskutti ja haisteli kaikki nurkat läpi. Kun haistelut oli suoritettu otti se laukkaspurtin ja pukitteli oikein kunnolla venytellen. Hyvähän se oli että liikkui. Pitäisi silti tarkkailla ettei selkä vain olisi jumissa. Hieroja olisi onneksi tulossa loppuviikosta.

Juostuaan kunnolla ympäriinsä tuli Lilja luokseni hikisenä ja rentoutuneena. Annoin tammalle nameja ja nappasin riimun sen suitsiin kiinni. Ohjat otin kainaloon ja lähdimme takaisin talliin. Tamma höyrysi hikisenä parin asteen pakkasessa. Se pääsisi lämpimän loimen alle kuivattelemaan. Taputin tammaa kaulalle kävellessämme. Oli se hieno. Ja ihana! Seuraavalla kerralla otettaisi ilman satulaa treeniä.

16.02.2017 - Kolmonen

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu. Meidän Lilja lähti matkaan oikeastaan ihan vain kokeilullisesti. Olimme varautuneet palaamaan kotiin ilman palkintoa. Eihän kaikki varsat olleet vielä ihan valmiita eikä Liljan kanssa oltu ehditty vielä juurikaan valmentautua. Se toi kotiin kolmannen palkinnon eikä jäänyt montaa pistettä kakkosesta. Yllättävän hyvin meni siis. Tamma vaatii vielä himpun verran töitä, jotta sen kanssa lähdetään seuraaviin laatuarvosteluihin. Kevään aikana kuitenkin lähdetään suokkilaatikseen sekä yla:n tilaisuuteen. Lilja saa vielä valmentautua oikein ahkerasti eikä pienet päiväkirjakirjoittelutkaan olisi pahaksi. Laiskaa omistajaa täytyy syyttää tästä merkintöjen puutteesta.

Laatuarvostelureissun jälkeen Lilja sai ekstraherkkuja, paljon rapsutuksia ja treenisuunnitelman. Helmikuuta on jäljellä vielä pikkuisen, joten tässä kuussa yritetään valmentuautua ainakin kerran ja maaliskuussa katsellaan miten tamma edistyy. Kotitreeniä tulee olemaan varmasti reippaasti. Elli on luvannut auttaa Liljan kanssa. Onneksi, sillä treeniä tarvitsee myös iso osa muustakin laumasta. Yhtenä tärkeimpänä olisi myös Liljan tytär Velma. Onnea on apukädet hevosten kanssa. Liljasta saadaan varmasti kakkosen arvoinen pienen tsemppaamisen jälkeen.

30.08.2016 - Kantakirjaan!

Lilja kävi kantakirjatilaisuudessa näyttäytymässä. Matkaan lähdettiin suurin odotuksin ja pikkuisen pessimistinä odottelin kuitenkin ehkä kolmosta, kakkosta tietysti tammalle haavelin, mutta pitihän se omia odotuksia vähän laskea. Onneksi tamma matkusti kiltisti, käyttäytyi paikalla odotettua nätimmin ja sai hienot pisteet tuomareilta. Kakkospalkinnon kanssa palattiin kotiin eikä voitonriemua haitannut edes se, ettei Lilja meinannut mennä millään takaisin koppiin. Saatiin kiristellä hermoja, kokeilla kikka kolmoset, neloset ja vitosetkin. Kun kakkospalkinnon tamma oli kopissa ja auto tien päällä alkoi omistajalla raksuttaa. Nyt tamman varsat ovat kaikki kantakirjakelpoisia! Kuinka ihanaa! Meidän raakileesta tuli vihdoin oikeasti palkittu hieno tamma. Ei Lilja mikään helmi vieläkään ole, mutta meidän haaveet se on täyttänyt. Seuraavat askeleet ovat laatuarvosteluvalmiuteen pyrkiminen ja ehkä viimeisen varsan teettäminen. Pikkuinen ori olisi ihana, tosin meille se ei varmaan jäisi. Ellei sitten löydy niin ihana isä, että tätä sukua olisi pakko saada eteenpäin omin avuin. Katsellaan. Lilja on onneksi ollut helposti tiinehtyvää mallia ja varsoilleen aivan mainio emä. Eihän tässä kiire ole. Katsellaan rauhassa ja kokeillaan sitten talven mittaan laatuarvosteluja. Sukua täytyy tutkia sitä ennen vielä urakalla.

Valmennukset

22.02.2017 - Kouluvalmennus

Kävelin Lilja vierelläni upouuteen maneesiimme. Valmentajana toimi ihan meidän oma Elli, joka suoritti ratsastuksenohjaajan koulutustaan. Hyvää treeniä meille molemmille. Elli tiesi millainen hevonen Lilja oli ratsastaa ja tiesi myös minun tapani, niin hyvät kuin huonotkin. Tänään Lilja lähti ensimmäistä kertaa meidän maneesiin. Sitä ei voinut vähempää kiinnostaa tapahtuiko pakollinen liikunta sisä- vai ulkotiloissa. Tamma talsi perässäni maanesin ovista sisään rauhallisesti. Lunkin tapauksen hyviä puolia. Ei juuri jaksanut järkyttyä mistään. Huono puoli oli tamman laiska vauhti. Tai siis vauhdittomuus. Nyt Lilja tuntui tahmealta kuin etana. Elli käski alusta asti ottamaan napakamman otteen tammasta. Pistin hevosen allani liikkumaan ja sehän toimi!

Lilja teki mitä pyysin, ei innoissaan, mutta meni silti eteenpäin reippaasti. Ellin läsnäolo ja käskevä ääni taisivat tehota. Teimme ihan peruskauraa, taas. Temponmuutoksia ja siirtymisiä, voltteja ja isoja keskiympyröitä. Keskityimme enimmäkseen Liljan verryttämiseen. Se oli viimeiset kuukaudet ollut hyvin laiskalla liikutuksella, joten treeniä oli tehtävä. Elli huusi huomoita sen mitä ehti, minä korjasin ja Lilja yritti pysyä tahdissa mukana. Hidastimme puolessa välissä. Teimme käynnissä pohkeenväistöä ja takaosankäännöksiä. Lilja oli onneksi nyt paljon parempi näissä kuin mitä syksyllä valmennuksissa. Se jaksoi kuunnella ja teki sen mitä pystyi. Fyysisesti se ei ollut nyt ketterimmillään, mutta paranisi tästä varmasti kevättä kohti.

Elli antoi meille lopuksi luvan vähän irrotella kun pohja oli niin hyvä. Lilja nosti laukan rauhallisesti. Annoin sille ohjaa enemmän ja nousin kevyeen istuntaan. Tamma tajusi mistä tässä on kyse ja paineli maaneesissa sen mitä jaloistaan pääsi. Onneksi sen laukka oli melko pientä, joten mahduimme kääntymään helposti. Kun olimme jonkin aikaa laukanneet, Lilja rauhoittui itse tasaisempaan menoon ja vaihdoimme vielä suuntaa. Rentoa laukkaa ympäri. Lopuksi vielä pitkät loppukäynnit viltin alla. Tamma oli hionnut melkoisesti ja vaati pienen kuivattelun ennen talliin paluuta.

12.10.2016 - Estevalmennus - Valmentajana: Katriina Suvi

Seisoskelin hiekkakentän laidalla odottamassa tulevaa valmennettavaa ratsukkoa. Pian kentälle tepasteli Rukkanen ja hänen hieno suomenhevostamma Lilja. Annoin naiselle luvan ponnistaa hevosen selkään ja lähteä siitä verryttelemään itsenäisesti. Rukkanen teki hevosen kanssa perusjuttuja (temponmuutokset ja siirtymiset) ja kehotuksestani teki paljon pidätteitä. Tamma vaikutti todella energiseltä ja siitä syystä pidätteet tulivat tarpeeseen ettei Lilja sitten esteillä lähtisi käsistä. Kokosin ratsukolle ensimmäisen esteen (arviolta 40cm korkea pystyeste) jonka yli Lilja liiti naurettavan helposti. Pikkuhiljaa nostimme rimaa korkeammalle ja korkeammalle ja totesin Liljan olevan hyvä hyppääjä. Radalla ilmeni pieniä hallintaongelmia mutta niistä selvittiin kunnialla laukkaympyrällä rauhoittumisen jälkeen. Muista Rukkanen itse vielä pitää katse tiukasti meno suunnassa ja tee tarvittaessa pidätteitä. Etenkin radalla. Liljalla näyttää esteillä menojalka vipattavan sen verta että ne tulevat tarpeeseen. Kaikinpuolin kiva valmennettava kaksikko joista pientä pilkkua viilaamalla tulee varmasti jotain hienoa ja menestyksekästä.

10.10.2016 - Kouluvalmennus - Valmentajana: Katriina Suvi

Lilja kulki mukavasti heti keskikäynnin kokoamisesta aina avotaivutukseen. Lisätty käynti kulki hienosti heti alusta loppuun, eikä Lilja juurikaan temppuillut. Lisätty ravi oli myös mukavaa, tosin ratsastajalla oli hieman ongelmia pysyä pomppivassa ravissa. Muistuttelin rukkasta hakemaan tasapainoa, pitämään kädet paikoillaan ja pian pomppiminen tasaantui. Vastalaukka sujui upeasti, tosin Lilja innostui miltei kiitolaukkaan. Rauhoituttuaan hieman meno näytti jo paljon paremmalta. Toistimme vastalaukkaa vielä hetken ja vielä toiseen suuntaan. Lilja vastasi apuihin nyt jo alkuvalmennusta paremmin. Laukanvaihto käynnin kauttakin meni hienosti. Takaosakäännöksessä Lilja innostui heittämään pukin, mutta ratsastaja sai sen käsiinsä helposti. Sulku- ja avotaivutuskin meni hienosti.