Kaunovaara lopettaa! Lisätietoa asiasta täällä.

Kaunon Jalopähkinä

saavutukset
VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE

Suomenhevonen, tamma
Rautias, 150cm
18.12.2017, 57v.

Kasvattaja Kaunovaara
Omistaja rukkanen (VRL-00583)

Koulutustaso HeA
Rekisterinro VH18-018-0352

Kouluratsastus taso ( op.)
Lisää porrastettujen pisteistä alempana.

Kuvien © luvat on

JÄLKELÄISET // 1 kpl

01.05.2018 Kaunon Zombeja! // e: Kaukaa Lähelle

SAAVUTUKSET

 

Luonne

Kaunon Jalopähkinä eli Pänikkä on kompakti pikkutamma, josta löytyy rehellistä karjalaista luonnetta. Jos Pänikkä pystyisi juttelemaan ihmisten kielellä se olisi puhelias karjalaisemäntä, joka ei olisi hiljaa ikinä. Pänikkää ottaa päähän isottelevat hevoset, komentelevat ihmiset ja turhaan räksyttävät koirat. Se ei voi sietää pikkukoiria vaan näyttää niille luimukorvia ja esittelee hammasriviä. Saattaa vielä kiljaista siihen päälle, että kuono umpeen! Saman Pänikkä voi tehdä komentelevalle ihmiselle. Maastakäsin työskentely on tamman mielestä maailman turhin asia. Namitarjonta saisi olla anteliaampaa, jos Pänikkää haluaa ohjata muuta kuin selästä käsin. Tammalla on oma pää eikä se halua kuunnella ketään muuta.

Ratsuna Pänikkä on aina menossa. Avuille se on herkähkö. Suustaan tamma on tarkka ja kiukustuu heti, jos sinne jäädään turhaan roikkumaan. Pänikkä on menossa eteenpäin eikä tykkää pysähtyä. Peruuttaminen on vaikeinta mitä tamma on ikinä joutunut opettelemaan. Se menisi mieluummin vaikka tunnin putkeen erilaisia väistöjä, mutta peruuttaminen, pyh. Nynnyjen hommaa Pänikän mielestä. Pari askelta taaksepäin otettuaan ampaisee tamma eteenpäin kuin raketti. Ei ole siis tyylipisteitä luvassa tästä koulukentillä.. Onneksi Pänikkä korjaa puutteensa reippaalla asenteella ja periksiantamattomuudella. Kisoissa rautias osaa olla näyttävä ja keskittyä suoritukseen sen aikaa kun on pakko. Tervehdyksessä Pänikkä ei tykkää seisoa. Se olisi menossa nyt heti. Aika monista asioista Pänikkä ei tykkää. Onneksi sille ovat helppoa kauraa askellajien vaihdot, väistöt ja ylipäätään eteenpäin kulkeminen. Ympyröillä se tuppaa tekemään mieluummin soikoita, mutta tarkalla rartsastamisella nekin pyöristyvät mukavasti. Pänikkä saa useimmiten kehuja tasaisesta suorituksesta ja ehjistä ravi/laukkapätkistä. Käynnissä se kiirehtii usein liiaksi saadakseen siitä kiitettävää palautetta ellei sitten haeta reipasta menoa.

Maastoon Pänikän kanssa voi lähteä hyvillä mielin yksin. Tamma ei pelkää mitään ja pysyy suhteellisen hyvin kontrollissa vaikka vauhti joskus meinaakin yltyä rallitteluksi. Pänikän kanssa ei tule tylsää maastolenkkiä vaikka lähtisi pelkästään tallustamaan käyntiä. Tamma repii kaikki oksat mukaansa ja menee epäröimättä uusille poluille. Ei haittaa jyrkkä nousu tai vaikea alastulo. Pänikkä selviää vaikka mistä. Sen sisukas meno voi olla epävarmalle maastoilijalle hurjaa ja välillä pelottavaakin. Maastokaveri saattaa jäädä jälkeen kun Pänikkä painelee hirveällä ryskeellä metsään. Tammaa ei voi siis suositella ensimmäiseksi maastoratsuksi. Kokenut metsänkävijä saa Pänikästä kuitenkin mainion kaverin. Voi joskus pysähtyä vaikka poimimaan mustikoita. Pänikkä syö niitä mielellään suoraan puskasta ja malttaa odotella niin kauan kun syötävää riittää.

Suku

i. Mutalan Pistaasipulma
rautias sabino, 142cm

ii. Suolapähkinä
rautias sabino, 139cm

iii. Saaren Muskotti
prt sb 141cm, evm
iie. Surmaajatar
rt 136cm, evm
ie. Piparkakkupulma
rautias, 143cm
iei. Puhuri
rt 146cm, evm
iee. Kanelikiemura
trt 139cm, evm

e. Tuulenpesän Hillamaria
rautias, 150cm

ei. Tenholan Turhapuro
rautias, 158cm

eii. A.R Taikuri
eie. Onniina

ee. Hallan Hillahaamu
hopeanruunikko, 140cm

eei. Hittavainen
eee. Hallan Hattarahaamu

Kilpailut

Cup menestykset

28.02.2019 Syrjän Ratsutalli | VSR-CUP 80cm | 01/50
31.03.2019 Susiraja | VSR-CUP aloittelijaluokka | 03/11

30.04.2019 Teilikorpi | ERJ-CUP 70cm | 02/63

Kilpailut

Kouluratsastus taso /
Tahti ja irtonaisuus p
Kuuliaisuus ja luonne p


Esteratsastus taso /
Kenttäratsastus taso /

Varusteet

Hevoselle kerätään punaisia varusteita (riimut, loimet, yms)
Yleisvarusteet (yleissatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Kouluvarusteet (koulusatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Loimia (tallissa fleece, ulos talvella paksu toppaloimi)
Kisoihin mukaan valkoinen satulahuopa ja nahkariimu

Hoito-ohjeet

Tarhausohje:
Loimi vain kovalla pakkasella/märkänä
Suojat ratsastaessa
Vähintään kerran viikossa maastoon

Päiväkirja

Otsikko

00.00.0000

Valmennukset

08.03.2019 - estevalmennus, kirjoittanut kasvattaja

yleinen kertomus valmennuksen kulusta:
Esteryhmän saapuessa iltapäivällä tallin pihaan pelkäsin hieman mitä tuleman pitää. Syystäkin olin keskittynyt omieni kanssa aina kouluratsastukseen ja estesuokkeja meidän tallista löytyi vain muutama. Olin kuitenkin luvannut pitää estevalmennusta kasvateille, joten viiden valmennettavan voimin siirryimme maneesiin. Elli toimi toisena ohjaajana tänään ja oli rakentanut pienet radat meille valmiiksi.

Alkulämmittelyn jälkeen porukka sai tehdä siirtymisiä. Ensin käynti-ravi-käynti ja sen jälkeen käynti-laukka-käynti. Nämä sujuivat porukalta niin nätisti, että seuraavana pääsimme jo hyppäämään pientä ristikkoa, jonka eteen oli aseteltu maapuomi. Hypyt sujuivat hyvin, Ellin käskystä porukka sai hypättäväksi pienen radan. Ensin sama pieni ristikko, seuraavana pystyeste ja viimeisenä toinen ristikko. Ensimmäiselle esteelle lähestyminen ravissa, esteen jälkeen laukkaa ja loppurata laukassa. Radan kanssa tuli pieniä ongelmia, mutta kärsivällisyydellä näistä ongelmista päästiin yli ja jokainen ratsukko ylitti esteet lopulta kunnialla. Seuraavana nostimme hieman jokaisen esteen korkeutta, tällä kertaa hevoset joutuivat jo hieman hyppäämään ja ratsastajat keskittymään lähestymiseen sekä omaan olemiseen selässä hypyn aikana.

Näiden ratojen jälkeen ratsukot saivat hetken hengähtää ja mennä vapaasti uralla. Järjestelimme Ellin kanssa hieman puomeja keskelle kenttää. Hyppäämisestä siirryimme harjoittelemaan tasapainoa. Jokainen ratsukko meni vuorollaan ravipuomeja, ratsastajat ilman ohjia ja kädet selän takana kevyessä istunnassa. Osalla oli ohjausvaikeuksia, mutta toisella yrittämällä ratsu meni jo suoraan puomien yli eikä lähtenyt omille teilleen. Ne jotka halusivat saivat vielä kokeilla samaa laukassa, pakko ei ollut.

Viimeisenä otimme vielä pienen radan, jonka sai mennä oman harkinnan mukaan missä askellajissa halusi ja mistä suunnasta halusi. Tässä näimme monenlaisia ratkaisuja neljän esteen radalla ja kaikilla tuntui olevan hauskaa. Kehuimme Ellin kanssa esteryhmän osallistujia ja annoimme loppuun vielä pieniä kotitehtäviä.

yksilökommentti:
Viveka ja Jarna aloittivat valmennuksen pienellä tahtojen taistelulla. Jarnan mielestä olisi voinut aivan hyvin vaan painella ravissa pitkin ja poikin kenttää, mutta Viveka yritti saada tamman kulkemaan käynnissä uraa pitkin. Jarna suostui tähän vasta pitkällisen neuvottelun jälkeen. Kovapäinen tamma teki siirtymiset korvat luimussa, mutta totteli kuitenkin ratsastajaa. Jarnan mielestä laukannostot käynnistä tarvitsivat räjähtävää voimaa ja tamma sinkosi ensimmäisellä nostolla keskelle kenttää riepottaen ratsastajaa mihin sattuu. Toisella yrityksellä Viveka varautui paremmin ja sai tamman pysymään uralla halutussa askellajissa. Ratsukko sai tehdä pysähtymisiä ennen ensimmäistä ristikkoa. Jarna alkoi olla taas paremmin kuulolla ja estettä lähestyessään se kuunteli tarkasti Vivekan apuja. Pieni ristikko hypättiin isolla loikalla ja uralle palattuaan tamma sai paljon kehuja.

Radan Jarna suoritti nätisti ja keskittyi paremmin Vivekan apuihin kuin aikaisemmin. Tamma hyppäsi toisella kerralla vielä hienommin. Ratsukko sai mennä radan vielä kolmannen kerran ja Jarna todisti osaavansa olla hillitympi. Se lähestyi jokaisen esteen rauhallisesti ja kuunteli tarkkaavaisesti.

Puomitehtävä tuotti pieniä vaikeuksi Vivekalle ja Jarnalle. Tamma kuunteli kyllä, mutta olisi halunnut painella omille teilleen kun suun puolella ei ollutkaan ohjausta. Toisella yrityksellä Viveka ratsasti jo paremmin painolla ja Jarna meni suoraan puomien yli eikä lähtenyt omille teilleen. Ratsukko ylitti puomit vielä laukassa ja onnistui tehtävässä odotettua paremmin.

Omatoimisella radalla Viveka valitsi melko tiukat linjat esteille ja Jarna teki mitä käskettiin. Ratsukko ylitti jokaisen esteen puhtaasti ja hyvällä tyylillä. Toisella kerralla tiet olivat vielä tiukemmat ja Jarna paineli hirmuista vauhtia radan läpi. Yksi puomi putosi, mutta muutoin korkeampi rata meni hienosti. Ratsukko sai kotitehtäväksi tehdä enemmän töitä pelkillä painoavuilla.