Kaunovaara lopettaa! Lisätietoa asiasta täällä.

Tiilikan Surupuku

YLA2, SLA-II, KRJ-I, KTK-III, SV-II
RIP 02.05.2018
VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE

Suomenhevonen, tamma
Ruunikko, 154cm
01.02.2016, 27v

Kasvattaja Tiilikanoja
Omistaja rukkanen (VRL-00583)

Koulutustaso heA, re/me90cm, vaikea
Rekisterinro VH16-018-1166

Kouluratsastus taso ( op.)
Lisää porrastettujen pisteistä alempana.

Kuvien © scirlin

JÄLKELÄISET // 5 kpl

01.06.2016 Kaunon Surunauha SV-I, KV-II // i: Hiiden Hapro
02.12.2016 Kaunon Surunmurtaja KTK-III // i: Kuuralehdon Humelur
14.02.2017 Kaunon Surunalle // i: Villahaan Nalle
15.02.2017 Kaunon Monsteri KTK-III // i: Kaunon Monsuuni
08.01.2018 Kaunon Suruton // i: Vähäpellon Hulivili

SAAVUTUKSET

Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 20.06.2016 (4v)
rakenne 7,4, suku 7, käytöskoe 15, ratsastuskoe 7,7 + 7, luonne 18 = 62,1   SV-II

Suomenhevostammojen kantakirjatilaisuus 20.06.2016
14 + 16 + 12 + 16 = 58p ei palkintoa (entisillä kuvilla)

Suomenhevosten kantakirja lisätilaisuus 14.02.2017
16 + 16 + 17 + 16 = 65p. KTK-III

Suomenhevosten laatuarvostelu 20.08.2017
11 (3-3-2-3) + 21 + 14,75 + 20 + 15 = 81,75 p. / SLA-II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.03.2018
7 + 40 + 0,5 + 20 + 14,5 = 82 p. KRJ-III

Yleislaatuarvostelu tilaisuus 30.03.2018
28,5 (19+9,5) - 26 (14+12) - 17 - 15 - 6 = 92,5p / YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu uusintatilaisuus 15.04.2018
6,5 + 40 + 18,5 + 20 + 15 = 100 p. KRJ-I

Ikääntymisenä käytettiin 30 IRL-päivää = 1 virtuaalinen vuosi. 3v - 01.05.2016 | 4v - 31.05.2016 | 5v - 30.06.2016 | 6v - 30.07.2016 | 7v - 29.08.2016 | 8v - 28.09.2016

Luonne

Surupuku hankittiin Kaunovaaraan tasoittamaan vakavaa tammavajetta. Tallista puuttui juuri tällainen lyhytsukuinen yleispainotteinen tamma. Lempinimi tammalla muuttui heti muuttomatkalla. Jutta vaihtui Rupukaksi, se istui meidän mielestä nöyrälle tammalle, joka käveli kiltisti autoon autuaan tietämättömänä tulevaisuudestaan. Uudessa kotipihassa Rupukka katseli ympärilleen sen oloisena, että aha nyt tultiin kotiin. Se ei vierastanut ketään eikä mitään.

Rupukkaa hoitaessa ihmettelee väkisinkin sitä kuinka lunkki tapaus se on. Maailman meno ei tammaa kiinnosta sen enempää, kunhan ruoka tulee nenän eteen tuttuun tapaan. Harjaustuokioista Rupukka nauttii täysin siemauksin silmät ummessa ja alahuuli melkein polvissa roikkuen. Sen ympärillä saisi vaikka kirkua eikä se säikähtäisi, teräshermoinen tamma pärjää missä vaan rauhallisen luonteensa ansiosta. Rupukka on mukava kaveri talutella lenkeillä eikä sen kanssa ole mahdotonta puuhastella muutenkin kotipihassa. Se nauttii ruohonleikkurin viran toimittamisesta eikä tammaa haittaa olla koekaniini letityksille. Lupsakka Rupukka on kiltti aloittelijoiden ja tätien heppa, jonka kanssa on helppoa tutustua hevosten maailmaan ilman suurta kynnystä.

Ratsuna Rupukka on laiska ja se osaa kaikki keinot töiden välttelemiseen. Alkuun tamma laahaa jalkojaan kunnes sen saa kunnolla hereille. Käyntiä on vaikeaa ylläpitää reippaana, töitä saa Rupukan selässä todellakin tehdä. Ravi ja laukka ovat reippaampia, mutta mikään kova kiituri tamma ei todellakaan ole. Rupukka vaatii selkäänsä osaavan, vaativan ja itsepäisen ratsastajan, joka ei anna ratsulle mahdollisuutta laiskotteluun. Rupukka tekee töitä tarmokkaasti kunhan sen saa ymmärtämään, että nyt ei olla vain humputtelemassa.

Maastossa Rupukka on reippaampi kuin kentällä. Jalat nousevat kevyesti ja vauhtia löytyy vaikka muille jakaa. Maastoesteet ja kunnollinen peltorallittelu ovat Rupukan mielestä parasta liikuntaa. Silloin tamma tekee jokaisella lihaksellaan töitä eikä laiskamadosta näy jälkeäkään. Reippaasta menosta huolimatta Rupukka pysyy helposti ohjattavana eivätkä jarrut katoa mihinkään. Kavereiden kanssa tamma ottaa kierroksia enemmän, yksin kulkiessa Rupukka puksuttaa eteenpäin tasaisen varmaa tahtia.

Suku

i. Tiilikan Jörö
VIR MVA Ch, VSN Champion
KTK-II, SV-II
prt, 146cm.

ii. Jörmy
trt, 155cm.

iii. Jöynä-Jermu (evm. sysirt, 156cm)
iie. Virkea Viima (evm. trt, 160cm)
ie. Hattarainen
YLA2,KRJ-II, SLA-I
rt, 144cm.
iei. Karhunkaataja (evm. vprt, 144cm)
iee. Terälän Kauninkainen (evm. vrt, 141cm)

e. Tiilikan Suru Makuna
rn, 162cm.

ei. Myskyisä
trt, 161cm.

eii. Nukkumatti (evm. m, 161cm)
eie. Ajattara (evm. vprt, 155cm)

ee. Harmaamaan Ajasta Ikuisuuteen
KTK-II, KRJ-III, SLA-II, YLA2
rt, 154cm.

eei. Taivaanrannan Maalaaja (evm. rt, 160cm)
eee. Tiehaaran Soikkeli (evm. prt, 159cm)

Kilpailut

NÄYTTELYMENESTYS
Porrastetut ja ominaisuuspisteet
Kouluratsastus taso / op. Esteratsastus taso / op. Kenttäratsastus taso / op.
Tahti ja irtonaisuus Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne Tarkkuus ja ketteryys    
Varusteet

Hevoselle kerätään vaaleanpunaisia varusteita (riimut, loimet, yms)
Yleisvarusteet (yleissatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Kouluvarusteet (koulusatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Loimia (tallissa fleece, ulos talvella paksu toppaloimi)
Kisoihin mukaan valkoinen satulahuopa ja nahkariimu

Hoito-ohjeet

Tarhaa kenen tahansa kanssa
Loimi vain kovalla pakkasella/märkänä
Suojat ratsastaessa
Riimu pois päästä tarhassa
Kerran viikossa pitkä maastolenkki

Päiväkirja

12.08.2017 - Laitumelta paluu

Rupukka oli saanut viettää kesän rentoa elämää eikä joutunut töihin kuin pikkuisen välillä. Olimme tehneet pienryhmien kanssa maastoretkiä. Tutut ratsastajat heiluivat onnellisina ruunikon tynnyritamman selässä. Eivät välittäneet vaikka Rupua ei töiden tekeminen olisi kiinnostanut. Se käveli sinne minne pyydettiin, kantaen ratsastajan turvallisesti läpi metsiköiden ja ylös suuria mäkiä. Muutoin ruunikko oli saanut oleilla rauhassa. Olihan se tehnyt muutaman upean hevosvarsan maailmalle, joten ansaitsi se toki kunnollisen kesäloman kaikesta äitiydestä. Laitumella Rupu oli paimentanut muidenkin varsoja kun omat eivät olleet enää kotona.

Tänään toimme kaikki hevoset takaisin laitumelta, joka oli kaluttu melkoisen loppuun. Huono kesä oli kaikenlisäksi tehnyt sen ettei kokonaista kesää saatu millään olla yhdellä isolla laitumella vaan se oli jouduttu jakamaan pienempiin osiin. Hevoset saisivat jatkaa laiduntamista vielä, mutta pienemmissä porukoissa ja öiksi halusin ottaa ne sisään, koska pimeä aika oli käynyt jo pitkäksi. Saisin vahtia hevosia pihassa eikä tarvitsisi pelätä petoja..

Rupu seisoi tyytyväisenä karsinassaan kun tarkistelin sen kuntoa. Pullukka, mutta lihaksia oli siellä jossain heinämahan alla. Tamman liikutuskalenteriin merkittiin nyt enemmän mäkitreeniä ja koulukiemuroita, jotta päästäisi laatuarvosteluun näyttämään kykyjä. Ei Rupukkaa voinut vain oloneuvoksena pitää vaikka kisat olikin kisattu ja varsat tehty. Pitihän sitä jotain keksiä ettei tamma laiskistuisi kokonaan. Saisi omistajakin hikoilla kun joutuisi kannustamaan isoa ruunikkoa eteenpäin koulukentällä.

02.12.2016 - Hevosvauva uuteen maailmaan

Ennen aamutallia olin tarkistanut kamerasta, että Rupukka oli vielä yhtenä kappaleena. Voihan harmi. Laskettu aika oli mennyt jo monta päivää aikaisemmin eikä tamma näyttänyt varsomisen merkkejä millään. Tuntui, että se paisui ja paisui päivä päivältä suuremmaksi. Jos en paremmin tietäisi niin luulisin tamman kantavan mukanaan vähintäänkin kaksosvarsoja. Yksi hevonen sieltä oli silti tulossa.. Suuren suuri varsamaha hölskyen Rupukka nousi ylös karsinassaan kun lähestyin sitä aamuruokine kanssa. Normaalilta näytti. Ehkä hieman lähempänä varsomista, mutta ei mitään sen suurempia merkkejä. Muut hoidettuani nappasin Rupukan karsinasta ulos ja lähdin taluttelemaan sitä hetkeksi pihalle. Tamma löntysteli perässäni korvat hörössä, hyvin onnellisen oloisena vaikka olo taisi olla melkoisen tuskainen ison mahan kanssa. Ilma oli pakkasen puolella, lumihanki kimalteli ympärillä ja olihan tuo mammutilta näyttävä tamma aika kaunis. Silittelin sen päätä ja puhelin sille höpöjä.

Tallissa harjasin tamman kunnolla kunnes päästin sen takaisin karsinaan. Iltapäivä kului muiden hevosten parissa enkä kytännyt sen suuremmin Rupukan menoja, mahassa pyrähtelivät perhoset kun edes ajattelin varsaa. Yhtäkkiä huomasin jahtaavani karkureissulle lähtenyttä Naattia eikä ajatuksissani ollut tilaa varsomisesta huolehtimiselle. Juuri sillä hetkellähän se sitten tapahtui. Puuskutin hikisenä punaisen orin kanss takaisin pihaan kun isäntä juoksi vastaan ja huusi jotain varsasta. Se oli syntynyt! Mielessä tuhat kysymystä kiirehdin vaikka voimat olivatkin lopussa. Naatti äkkiä omaan karsinaansa ja siitä pinkaisin suorilta Rupua katsomaan. Siellä se hoiti hienoa rautiasta tammavarsaa. Nappasin kuvan kännykällä ja lähetin sen Susirajaan. Sinne tuo ihana pikkutamma oli varattu. Sain vastauksena virtuaaliset onnenkiljahdukset. Vihdoin se tapahtui, Surunmurtaja syntyi. Rupukka hoiti varsaansa rauhallisesti ja jätimme ne keskenään kun molemmat oli ensin todettu eläinlääkärin toimesta terveiksi. Saisivat tutustua rauhassa kun oli jo tökitty ja sörkitty tarpeeksi.

17.11.2016 - Terapiaratsuna

Rupukka tai vielä lyhyemmin Rupu on meillä asuessaan antanut paljon iloa ja onnea. Tamma on rauhallisimmasta päästä, antaa hoitaa helposti ja kulkee maastolenkeillä kiltisti viimeisenä. Kaunovaarassa onkin käynyt välillä myös vammaisratsastajia ja Rupukka on päässyt heidän kanssa töihin. Syksyn aikana ratsastajia on riittänyt melkein jokaiselle viikolle. Tamma on tottunut hyvin uusiin ystäviinsä ja hörisee tarhassa kun näkee tuttuja naamoja. Terapiaratsuna Rupu on toiminut mitä mallikkaimmin. Se seisoo kiltisti tallissa vaikka sen ympärillä häärätään joskus kovaäänisestikin. Rupua ei haittaa, se nauttii huomiosta ja antaa rakkautta ympärilleen. Kentällä se tönöttää nätisti korokkeen vieressä odottaen ratsastajaa kärsivällisenä. Kenttää se kiertää hitaasti, varovaisena kuin tietäen kuinka herkkä sen selässä oleva ihminen on.

Rupu on löytänyt itselleen täydellisen työn. Meno ei päätä huimaa eikä sen tarvitse tietoisesti laiskotella. Terapiatunneilla se nostaa ravin iloisesti, ilman suurempaa pakottamista. Tamma tietää ettei nyt vaadita paljoa. Silloin se antaa itsestään vähän enemmän eikä pistä jarruja päälle. Vastapainoksi ollaan treenattu kaksistaan koulukiemuroita ja vähän esteitä. Talven tultua ollaan riehuttu lumisilla pelloilla ja kruisailtu maastossa muutenkin. Rupu on saanut paljon lihasta ja sen kunto on paljon parempi kuin meille tullessaan. Onnelliselta se vaikuttaa kaikinpuolin. Tekee työtä, jolla on tarkoitus ja rakastaa sitä sydämensä pohjasta.

Valmennukset