Kaunovaara lopettaa! Lisätietoa asiasta täällä.

Viinmarj

KTK-II, SLA-I, YLA2, KRJ-I
VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE

Suomenhevonen, ori
Tummanrautias, 169cm
16.11.2017, 62v.

Kasvattaja Susiraja
Omistaja rukkanen (VRL-00583)

Koulutustaso VaB
Rekisterinro VH17-018-2012

Kouluratsastus taso ( op.)
Lisää porrastettujen pisteistä alempana.

Kuvien © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

JÄLKELÄISET // 5 kpl

02.02.2018 Kaunon Ruusunmarj KTK-II // e: Lohkotar TIE
13.09.2018 Morsiusvatukka // e: Näkin Muisto
01.10.2018 Kaunon Susimarj SV-I // e: Kaunon Gaganautti
01.10.2018 Pihlajanmarj // e: Kaunon Lumikukka
13.03.2019 Kahmon Viin'vala // e: Kekrikepponen
04.04.2019 Kaunon Avaruuskävelijä // e: Kaunon Gaganautti

RIP 07.02.2020

SAAVUTUKSET

Suomenhevosten kantakirjatilaisuus 20.02.2018
18 + 19 + 20 + 19 = 76p. KTK-II

Suomenhevosten laatuarvostelu 30.07.2019
97p SLA-I

Yleislaatuarvostelu lokakuun tilaisuus 2019
29 (19+10) + 19 (7+12) + 17 + 14 + 4 = 83p / YLA2

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.12.2019
8 + 40 + 22 + 20 + 15 + 105 KRJ-I

22.01.2018 3v

Historia

Kai sitä joku hulluus iski kun tätä varsaa suunniteltiin. Meidän ihana kasvatti lähti Susirajaan ja vinguin heiltä meille orivarsaa. Hankalaa varsaa. Sellaista haasteellista, yhtä hullua kuin Mieliteko, joka oli meidän ensimmäinen susirajalainen. Olin tutustunut tulevan susirajalaisen emään jo aiemmin valmentajan roolissa, ihaillut kaunista tammaa, mutta kauhistunut hieman sen luonnetta. Eihän me haluttu mitään liian leppoisaa varsaa vaan sellainen joka jää mieleen, joko hyvällä tai huonolla tavalla, kun sen kerran tapaa jossain.

Viinmarj sai heti lempinimekseen Maukka. Siis sehän oli sellainen jätkä ettei tosikaan. Ensitapaaminen meni jotakuinkin niin, että Maukka laukkasi luokseni tarhassa, kääntyi ympäri ja potkaisi. Niin kovaa kuin pienestä suomiputtevarsasta lähtee. Siinä valahti veri kasvoista varpaisiin ja heikotti. Tämänkö minä olen meille luvannut ottaa. Kasvattajat seisoivat selvästi kauempana ja myhäilivät, kohta lähtisi kauhuvarsa pois kotoa. Huh huh.. Tuimana tätinä piilotin säikähdykseni jonnekin kauas ja siirryin aitauksen ulkopuolelle. Katselin tyytyväisenä hienoliikkeistä orivarsaa, jonka kovalla työllä saattaisin vielä koulukentille, kantakirjaan ja laatuarvosteluihin. Kunhan ei murrettaisi kovin montaa luuta tai tuomaria matkalla.

Luonne

Lyhyestä virsi kaunis, Maukka on rasittava taulapää ori, jonka kanssa täytyy harjoittaa hermojaan todella pitkiksi. Orin kanssa ei pärjää ilman, että osaa ottaa välillä hengähdystaukoa ja laskea kymmeneen, jatkaa uusin energioin ja antamatta periksi. Maukan kanssa on turha käydä voimasotaan. Se vie varmasti, jos alat kiskoa. Ori on hoidokkina ylienerginen sähikäinen. Se täytyy laittaa kiinni käytävälle ettei ori pyörisi koko ajan villiä ympyrää hoitajan ympärillä. Käytävällä se kuopii, viskoo päätään ja hirnuu. Maukka rauhoittuu käytävälle nuokkumaan vain kunnollisen treenin jälkeen. Ori täytyy todellakin väsyttää loppuun joka kerralla eikä kevyitä päiviä voida juurikaan pitää. Jos ori ei olisi lupaava jalostusori olisi se jo ruunattu. Tarhasta tätä oria saa kalastella useamman tovin ellei ole tietoinen sen järjettömästä mustasukkaisuudesta. Jos otat toisen hevosen kiinni tarhasta on Maukka heti nypläämässä hihaasi, että voinko hei miekin lähteä mukaan. Jos kuitenkin haluat vain ja ainoastaan Maukan tarhasta juoksee ori toiselle puolelle piiloon kaverin takapuolen tietämille. Ori kulkee onneksi kiltisti taluttaessa vaikka toisessa kädessä joutuisi kuljettamaan toista hevosta. Yksinään oria kuljettaessa se liehuu ympäriinsä kuin ei olisi koskaan kulkenut järkevästi taluttaessa. Pöhkö ori.

Ratsuna Maukka toimii kiitettävästi kun sen kanssa ottaa reippaan alkulämmittelyn, ratsastaa tarpeeksi usein läpi eikä anna sen seisoskella keräämässä pöllöenergiaa. Jos nämä ehdot eivät täyty ottaa Maukka oikeudekseen irroitella isoimpia energioitaan pierupukkilaukalla. Ori osaa tehdä tämän niin kotikentällä kuin kouluaitojen sisällä kisapaikalla. Eli tarkkuutta treeniin! Maukalle ei ole olemassa lomapäiviä. Sen kanssa tehdään kunnollinen hikitreeni tai todella pitkä maastolenkki, jolloin saadaan energiat tasaantumaan. Maukalle ei riitä pieni pyörähdys metsässä, vähän ravia ja pikkuisen laukkaa vaan mieluiten pitkä laukkalenkki. Onni on kotirata, jossa voi päästellä menemään huoletta ja saa Maukan liiat virrat purettua sinne kunnollisella laukalla.

Maukka on kunnostautunut kouluratsuna. Se tekee töitä mielellään ja aina hyvällä fiiliksellä. Huonoja päiviä ei ole juurikaan sattunut kunnollinen ratsukoulutuksen jälkeen. Joskus orista tuntee kuinka se ei oikein jaksa keskittyä uuden opetteluun. Silloin ollaan vaihdettu hetkeksi tuttuihin juttuihin, väännetty niitä ja palattu takaisin uusien oppien pariin, jolloin Maukka jaksaa taas pistää aivot kunnolla töihin. Huonoimmat päivät ovat olleet ehdottomasti aivan alussa, jolloin ori luuli ratsastuksen tarkoittavan rodeota. Kun se oppi ettei ratsastajaa ole tarkoitus singota avaruuteen asti on se toiminut kiitettävän tasaisesti treeneissä. On Maukka edelleen aika arvaamaton ja tekee joskus omituisia täyskäännöksiään yllättäen tulkitessaan ratsastajan apuja aivan pieleen. Täytyy siis olla tarkkana kun Maukalta pyytää teräviä käännöksiä, saattaa tulla vastauksena kunnon kannoilla kääntyminen.

Maukasta ei tullut niin pahaa kuin miltä se aivan varsana vaikutti. Joskus ori pistää shown pystyyn uusissa paikoissa, hyppien hieman pystyyn taluttaessa ja hirnuen kuin kaistapäinen uusille hevosille. Mutta tajutessaan etteivät kaikki ympärillä olijat ihastu tähän showmieheen heti ensisilmäyksellä alkaa Maukka rauhoittua. Kisakentillä se kuintekin saattaa vielä yhtäkkiä hypätä kouluaitojen yli. Kotona ollaan harjoiteltu kuitenkin aitojen kanssa jonkun verran ettei Maukalle olisi niin hemmetin vaikeaa ymmärtää, että ura se on niidenkin pikkuruisten aitojen sisäpuolella. Ehkä se joskus vielä uppoaa tämän hupsun orin päähän.

Suku

i. Valarna
VIR MVA Ch, KTK-II

ii. Varkaanaikein
evm, sh, sysrt, 157cm

iii. Vilppimielin
evm, sh, trt, 154cm
iie. Mehtäkehrän Venla
evm, sh, tprt, 156cm
ie. Kruunukyy
evm, sh, rt, 157cm
iei. Iltaviiman Kuisku
evm, sh, trt, 158cm
iee. Jäähuntu
evm, sh, trt, 151cm

e. Ruusuraivo
VIR MVA Ch, KTK-II

ei. Luuleuto
evm, sh, rt, 156cm

eii. Lumineva
evm, sh, vkk, 157cm
eie. Kallotarhuri
evm, sh, vrt, 162cm

ee. Virnaviha
evm, sh, sysrt, 161cm

eei. Vuoripalo
evm, sh, trt, 155cm
eee. Liljavälke
evm, sh, vrt, 159cm

Kilpailut

NÄYTTELYMENESTYS

30.04.2018 Suomenhevosten rotunäyttelyt - Aikuiset orit - 12/27 II-palk.
30.03.2019 Suomenhevosten rotunäyttelyt - Veteraaniorit - LKV1 II-palk.

Kilpailut

Kouluratsastus taso /
Tahti ja irtonaisuus p
Kuuliaisuus ja luonne p


Esteratsastus taso /
Kenttäratsastus taso /

Varusteet

Hevoselle kerätään punaisia varusteita (riimut, loimet, yms)
Yleisvarusteet (yleissatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Kouluvarusteet (koulusatula & -suitset, mustat hopeisilla osilla)
Loimia (tallissa fleece, ulos talvella paksu toppaloimi)
Kisoihin mukaan valkoinen satulahuopa ja nahkariimu

Hoito-ohjeet

Tarhausohje:
Loimi vain kovalla pakkasella/märkänä
Suojat ratsastaessa
Vähintään kerran viikossa maastoon

Päiväkirja

30.03.2019 Rotunäyttelyssä

Maukka lähti rotunäyttelyihin toistamisee ja yhtäkkiä oltiinkii veteraaniorien luokassa! Kuinka aika voikin mennä näin äkisti.. Huh huh. Maukka otettiin matkaan muiden hevosten kanssa ja miulle naksahti nakki hoitaa orin esittelyä kehäs. Muut nauro tälle epäonnelle, mutta eivätpä tienneet ettei meidän taulapää pistäs showta pystyyn. Olihan Maukka käyttäytyny elämässään joskus ihan kivasti ja kiltisti. Ehkä Maukka-orin periaate oli, et poikkeus vahvistaa säännön. Joskus on hyvä olla kiltti niin seuraavalla kerralla voi taas olla vähäsen tuhma. Mie en tästä yllättyisi vaikka ori pistäis pukkishown käyntiin kesken koulukisojen tai nousisi pystyyn just kun tuomari tulis kattelemaan orin naamavärkkiä.

Ootettiin rauhassa Maukana kanssa vähän kauempana omaa vuoroomme. Kotoa ori lähti kiltsti kyytii eikä se tehny mitää muutakaa typerää tai tuhmaa siinä matkan aikan. Kopista tuli ulos nii hienosti, että melkeen itketti. Miksei se voinu olla näin kiltti vuosi sitten tai sillon kerran kisoissa ku sai hävetä silmät päästään tätä taulapäätä? No, kerrankii mentäis jokseenki ilman itkunaamaa kehään.

Maukka seiso nätisti siinä vieressä ku annoin sen nuuskia pikkasen maata ja lumen alta pursuvaa vanhaa mitälie ruohikkoa. Kun tuomari huusi meidän numeroo ja nimee ni lähettiinkin aika äkisti liikkeelle. Maukka oli sitä mieltä et täs vois ottaa pari hienoo tanssiaskelta. Kivasti siinä pienempän ihmisenä otin ilmalentoa, mut jaloilleni laskeuduin jotenkin ihmeen kaupalla. Tuomarin eteen nätisti seisomaan, kävelemään, ravamaan ja vielä uudestaan seisoksimaan. Maukka niin kiltisti teki kaiken mitä pyysin ja tais olla vähän ihmeissään itsekin siitä pienestä yhteisestä tanssista.

Jännityksellä odoteltiin tuloksia. Maukka voitti oman luokkansa ja sai kakkospalkinnon! VOITTI LUOKKANSA! Ei me ykköstä onneks odotettu, mutta meidän veteraaniori voitti oman luokkansa. Hieno Maukka! Upeeta. Päätin ilmoittaa orin vielä kerran rotunäyttelyihin mukaan. Ei se varmasti voittais mitään uudestaan ja tekis kamalasti töppäyksiä, mutta mielenkiinnosta katottais oliko tässä jotain taikaa vai miksi ihmeessä Maukka oli kiltti. Ehkä se halus miellyttää tuomaria.

22.02.2018 Mahdoton Maukka

Maukasta kuoriutui nelivuotiaaksi mennessä ilmavat liikeet omaava rasittava taulapää. Hermot menivät moneen kertaan ennen kuin ori saatiin tottumaan satulaan. Otettiin monet kerrat takapakkia, koska arvaamaton ori teki aikamoisia täyskäännöksiä ratsutuksen aikana. Otettiin toinen ammattilainen tekemään työtä, koska omat voimat eivät enää riittäneet ja Maukasta haluttiin kuitenkin tehdä ratsu eikä tyhjänpanttina seisovaa taliaivoa. Kouluttaja aloitti nollasta. Liekö hänellä oli jotkut ihmeelliset lehmänhermot kun jaksoi touhuta päivittäin nuoren orin kanssa ominpäin. Omistajana näin koulutuksen tulokset vasta kun ori toimi satulasta kaikissa askellajeissa ilman, että se yritti päästä eroon ratsastajasta.

Ensimmäistä kertaa Maukan kyytiin kiivetessä pelotti vähän. Ori oli onneksi rauhoittunut käsiteltävänä varsa-ajoistaan, mutta ei se silti mikään helppo kaveri ollut. Selkään päästyäni pyysin kouluttajaa taluttamaan meitä kentän ympäri. Mies pudisteli päätään ja totesi, että kyllä te voitte ihan kaksistaan mennä. Ei tarvita mitään apukuskia tähän hommaan. Aika kova luotto nelivuotiaaseen, joka oli aiemmin pistänyt ratsastajan useampaan kertaan vartissa maahan.. Hengitin syvään ja rauhotuin kun Maukka kiersi kenttää tasaisin askelin. Jalat edelleen maassa ja minä siellä selässä. Rentouduin! Herran jesari, täähän toimii! Kokeilin ottaa muutamia ympyröitä, nostin ravin ja ravailimme pitkin uraa. Kokeile laukkaa, huusi kouluttaja ja veri pakeni naamastani. O-o-ok, totesin ja annoin orille laukka-avut. Se nosti laukan ilman, että takapää lennähti mihinkään. Hitto! Meillä oli toimiva nelivuotias ratsu. Maukka kulki koko ajan korvat heiluen ja kuunnellen tarkasti kaikkea mitä siltä pyydettiin. Epäilin, että tämä paketti hajoaa samantien kun sitä ratsastavat pelkästään tallin omat ihmiset, mutta olin silti erittäin onnellinen. Mahdottomalta tuntunut ori toimi!

Saimme kouluttajalta ison nivaskan ohjeita miten Maukan kanssa tulisi toimia missäkin tilanteessa, jotta opit eivät ropisisi heti sen päästä pois. Ori tarvitsi paljon treeniä. Sitä ei saanut jättää päiväksikään lomalle, muuten se alkaisi hajota ratsastaessa siihen kaikkeen energiaan. Ori toimisi varmasti myös maastakäsin kun sen kanssa tekisi kovasti töitä. Lupasin käsi ohjenipun päällä, että tottelemme varmasti. Katsellaan miten tämä homma lähtee pyörimään.

Valmennukset

Kouluvalmennus Viinmarj & rukkanen, valmensi Lissu T.

Pitkästä aikaa Kaunovaarassa, ja kuinka ollakaan, löysin itseni kentän laidalta valmentamasta. Olin sentään saanut kahvia pahvimukiin ja pullanpalan kahvileiväksi. Yllätysvalmennus tosin ei haitannut millään muotoa, etenkään sen jälkeen, kun rukkanen talutti kentälle susirajalaisen Maukan. Ratsukko verrytteli itsenäisesti (rukkanen ratsasti totutun siististi ja harmonisesti, ja Maukkakin kulki suurimman osan ajasta oikeinkin mallikelpoisesti. Mitä nyt pari kertaa teki jonkun ihme uukkaripiruetin kesken kaiken.
rukkasen huikattua olevansa valmis rupesimme töihin. Ensimmäiseksi teetätin ratsukolla puolikasta keskiympyrää ensin keskiravissa, sitten keskilaukassa. Ravissa tehtävä sujui moitteetta molempiin kierroksiin; puoliympyrän muoto ja koko eivät muuttuneet, orin takaosa työskenteli kunnolla, lapojen liike oli vapaata eikä vähimmässäkään määrin nykivää, liikkuminen ylipäätään helpon näköistä, tahdikasta. Laukan kanssa Maukka koetti irrotella, eikä ensimmäinen puoliympyrä keskilaukassa ollut nähnyt puoliympyrää sen enempää kuin keskilaukkaa.
”Laukkaan tältä vähän virtoja pois, tämä ei muuten keskity”, rukkanen totesi rupattelusävyyn, vähän kuin olisi säätä kommentoinut.

rukkanen selkeästi tunsi hevosensa; reippaiden harjoituslaukkarallien jälkeen Maukan keskittyminen oli aivan eri luokkaa. Uukkaripiruetit sun muut jäivät, eikä niitä muuten näkynyt koko loppuvalmennuksen aikana. Orin keskilaukka oli, mikäli mahdollista, keskiraviakin paremman näköistä, eikä rukkasen ratsastuksesta tai ratsastetusta tiestä voinut esittää moitteita.
Voi olla, että rukkanen huokaisi, kun teetätin ratsukolla iänikuisia suosikkejani; siirtymisiä. Lisätty käynti – keskikäynti halkaisijalla, kierros vaihtui joka kerta. Kuten aiemmassakin tehtävässä, rukkanen ratsasti siististi ja hillitysti erinomaisen varmat tiet sekä hyvät siirtymiset. Maukka vastasi ratsastajansa apuihin erinomaisesti ja hangoittelematta, liikkui omalla moottorillaan (ja hyvin liikkuikin!). En rehellisesti ymmärtänyt, mistä rukkasen ajoittaiset Maukankiroamistekstarit oikein tulivat. Muutama käyntisiirtymä riitti, erittäin hyvää suoritusta oli aivan turha hio enempäänsä. Pyysin samaa tehtävää myös ravissa ja laukassa, enkä teetättänyt näitäkään kovin montaa. Ratsukon yhteispeliä oli hieno seurata, rukkasen taidot, Maukan kapasiteetti sekä yhteinen historia tekivät ratsukosta melkoisen parin.

Pyysin vielä muutamia vo- ja sulkutaivutuksia. Orin takaosa ei laahannut, liikkuminen oli aktiivista, taivutukset selkeitä mutta liioittelemattomia. Etenkin avotaivutukset olivat todella tasapainoisia, harmonisesti ratsastettuja ja kaiken puolin siistejä kasin-ysin liikkeitä.
”No niin, mokoma elostelija, eiköhän tämä ollut tässä. Todella komean näköistä menoa, ihanan siistiä ja harmonista ratsastusta, kuten aina! Teehän loppuverkat itseksesi, avittelen sitten Maukan hoitamisessa ennen kotiin lähtöä.”